Uit onderzoek van Style Today blijkt dat een op de drie vrouwen na een dieet meer kilo’s terug krijgt dan voorheen. Hoe kan dit en heeft diëten dan wel nog zin? Wij vroegen aan deskundige n wat mensen kunnen doen na het afvallen en wat het probleem is bij de vrouwen die de kilo’s terug krijgen.

“Veel mensen zien diëten als een soort project”, vertelt voedingspsycholoog Lieveke Goossens. “Je gaat op dieet, bereikt het gewicht dat je wilt hebben en denkt dan: ‘nu ga ik weer normaal eten.” Volgens Goossens zijn alle diëten goed om gewicht te verliezen, maar moet je wel een manier vinden om het dieet heel lang vol te houden. “Sommigen lijnen heel streng, bijvoorbeeld door geen suikers meer te eten. Dat houd je normaal gesproken best wel even vol, zeker omdat je er gewicht door verliest. Alleen zijn er heel weinig mensen die dat de rest van hun leven volhouden.”

Goossens denkt dat het willen afvallen puur cosmetisch is. “Vooral jonge meisjes willen toch graag een bepaald figuur hebben. Zij zien de foto’s in tijdschriften en op die leeftijd wil je jezelf  graag spiegelen. Ik vind dat je ook moet kijken wat realistisch en haalbaar is. Je studeert of hebt een baan, en dan heb je niet de hele dag tijd om op je gewicht te letten.”

Veel mensen doen aan een soort dieet of hebben aan diëten gedaan. Wij gingen de straat op om mensen te vragen wat zij hebben gedaan en wat het resultaat was.

“Een  dieet is gemaakt voor iedereen, alleen is iedereen verschillend”, zegt Goossens. “Je moet op zoek naar een eetpatroon wat je je hele leven wil en kan houden. Daar staat iedereen anders in. De basis is in ieder geval zo gevarieerd en natuurlijk mogelijk eten. Je moet  iets wat je lekker vindt jezelf niet helemaal ontzeggen. Je mag best af en toe wat chips eten.”

Een aantal jaar geleden was Robin Janssen helemaal klaar met de kilo’s. Ze begon met een gezonder leven. Dat werkte voor haar goed. Het tweede deel van haar kilo’s verloor ze dankzij WeightWatchers. Nu zit ze beter in haar vel. Ze blijft gezond eten en goed bewegen om dit zo te houden.

Marlies Föster is een voedingsdeskundige en geeft al vijftien jaar voedingsadvies. Ze heeft sinds drie jaar een kleine sportschool erbij. Hier helpt ze mensen om, naar eigen zeggen, op een actieve manier gezonder te worden. Marlies maakt advies op maat voor iedereen die bij haar sport. Zij weet door haar studie dat geen enkel persoon hetzelfde is en dus ook op een andere manier moet worden geholpen.

Door: Janna Hoofs en Teun Stiphout