Het is Boktober: de week van het bockbier. Dit sterke seizoensbier wordt steeds populairder in Nederland, ook onder de kleine zelfbrouwers. Elk jaar wordt er een selectie gemaakt van de lekkerste bockbieren door een organisatiecomité. Al sinds 2001 is dit comité toonaangevend als het aankomt op het selecteren van het lekkerste bockbier. De winnaar van 2016 wordt komende zaterdag bekend gemaakt. Hier alvast wat dingen die je moet weten voordat je zelf gaat ‘proeven’.

Bokbier of bockbier – ja, het mag allebei – is een van oorsprong Duitse biersoort. Het kent een alcoholpercentage van 6 a 8 procent en wordt gemaakt van gerst of in een enkel geval tarwe. De naam is waarschijnlijk een verbastering van het Duitse ‘Einbecker’. Dit was een vooraanstaande bierstad in de 17e eeuw. Met een échte bok heeft het bier dus niks te maken. Dit heeft een voordeel: hoeveel je er ook van drinkt, je krijgt er niet echt hoorns van. Wel zou het bier te maken hebben met de Germaanse god Donar. Dit figuur zou half mens en half bok zijn, dit kan ook een bijwerking zijn van het brouwsel.

Verkiezingstijd
Al sinds 2001 verkiest een speciaal comité het lekkerste bockbier van het jaar. Dit selectiecomité bestaat uit vertegenwoordigers van proeflokaal Arendsnest in Amsterdam en Biergilde de Dubbele Arend uit Purmerend. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de grootste onafhankelijke consumententest op biergebied van Nederland. Hans Stalenhoef zit in het bestuur met de oprichters van de competitie. Hij vertelt dat er voorafgaand aan de wedstrijd brieven naar zoveel mogelijk brouwers gestuurd worden, om te vragen wie er wil deelnemen. Het proefteam bestaat uit vrijwilligers, dit gaat op inschrijving. Dit jaar zijn er ongeveer 120 proefkonijnen die in totaal 48 lichte en zware bockbieren gaan proeven.

Voorheen was er geen onderscheid tussen de bockbieren, nu ligt er een grens bij een alcoholpercentage van zeven procent. Licht en zwaar worden ieder in een eigen categorie beoordeeld. Hoe gaat zo’n verkiezing precies in zijn werk?

Bokken van schapen scheiden
Net als bij andere serieuze competities gaan ook de bockbieren eerst door voorrondes en halve finales voordat de beste van elke categorie doorgaan naar de grande finale. De vrijwillige proevers worden onderverdeeld in tafelgroepen van vijftien personen. Elke tafel proeft vervolgens zes bockbieren. Na een paar dagen van zorgvuldig proeven en afwegen, kiezen zij een winnaar. Elk jaar komt het comité op locatie bij een van de brouwers. Hans vertelt dat ook grote brouwers als Heineken, Grolsch en Bavaria graag meewerken aan het organiseren van de grootste biertest.

Volgens proeflokaal Arendsnest hebben zij maar liefst 52 bieren op tap en 100 op fles. Dit zijn uitsluitend Nederlandse bieren. Om uit een dusdanig groot aanbod überhaupt iets te selecteren, is kennis van zaken nodig. De kenners verzamelen zich dit keer op Texel bij de lokale brouwerij. De brouwer met het lekkerste bockbier van 2016 wordt zaterdag vijftien oktober bekend gemaakt. Om bij de brouwerij te komen moeten de bierproevers in elk geval de Waddenzee trotseren; je moet er wat voor over hebben. Geïnteresseerden kunnen onderstaande website raadplegen.

www.lekkerstebockbier.nl

Van het brouwen van bier…
Rob van den Meijdenberg (brouwer) legt ons uit hoe je bier moet brouwen. Eens kijken of hij nog wat onder de kurk heeft!

Naar het proeven van bier…
Bier wordt steeds populairder en is meer dan pils alleen. Hoe je biertjes moet proeven, Mark van Bergen (bierkenner) legt het uit.

De evenementen…
Voor de echte fijnproevers onder ons is er dit weekend veel te doen rondom ‘Bocktober’ in Tilburg.