Gratis muziek streamen op je telefoon via verschillende commerciële muziekaanbieders zoals Spotify en Deezer. Dit klinkt erg interessant, aangezien het je geen data kost.
T-Mobile komt met het idee om dit mogelijk te maken voor klanten die data hebben boven de 6GB. Toch zitten er wat haken en ogen aan dit verhaal. Wat is dat idee van T-mobile?

Zoals gezegd zitten er wat haken en ogen aan dit verhaal. De eerste kamer stemde dinsdag voor de nieuwe wet van netneutraliteit waarin staat beschreven dat zero rating (het niet in rekening brengen van data) verboden is.

Netneutraliteit
De regel dat al het internetverkeer hetzelfde wordt behandeld. Providers mogen dus niet bepaalde diensten voortrekken of eigen diensten bevoordelen ten koste van ander providers.

ICT Jurist Arnoud Engelfriet legt het verhaal uit: “De Europese regels over of zero rating waren niet helemaal duidelijk over wat er is toegestaan en onder welke voorwaarden. Nederland heeft altijd zijn eigen regels gehad. Nu is in Nederland besloten dat zero rating verboden is, waarmee ze voor strengere regels als Europa kiezen.”

T-Mobile zegt hierover schriftelijk het volgende: “T-Mobile wist dat de kans bestond dat de Eerste Kamer over zou gaan tot dit besluit. Echter, De Europese Verordening voor netneutraliteit en de daarbij horende Berec Guidelines geven expliciet de ruimte voor deze vorm van zero rating. Volgens de Europese wetgeving is het toegestaan om muziekdiensten onder voorwaarden te zero raten. T-Mobile voldoet aan die voorwaarden.

Engelfriet reageert hierop: “Zero rating zoals T-Mobile dit heeft voorgesteld kan gewoon niet. Europa stelt algemene regels op over zero-raten waaraan ieder land zijn eigen invulling mag geven. Nederland heeft voor strenge regels gekozen en de Nederlandse wet gaat altijd boven de Europese wet.”

T-Mobile heeft via een persbericht laten weten dit uit te vechten tot aan het hoogste gerechtshof. Als verschillende bronnen aangeven dat T-Mobile de strijd niet gaat winnen, blijft de vraag natuurlijk over waarom T-Mobile denkt van wel. Katleen Loods, woordvoerder van T-Mobile, zegt hierover het volgende: “Een Europese verordening heeft een directe werking en geldt dus in elke Europese lidstaat om zo harmonisatie te bewerkstelligen.
T-Mobile is daarom zeer verwonderd dat de Nederlandse politiek een wet aanneemt die conflicteert met een Europese wet. In dit geval betekent het dat bepaalde diensten die aantrekkelijk zijn wel in heel Europa, maar niet in Nederland aangeboden kunnen worden.”

Zoals de minister zelf al heeft aangegeven, moeten bedrijven hun gelijk bij de rechter gaan halen en desnoods bij het Europees Hof van Justitie. T-Mobile vindt het onbegrijpelijk dat een minister van Economische Zaken zo omgaat met de belangen van consumenten en het bedrijfsleven. T-Mobile heeft dan ook geen andere keus dan het recht voor haar klanten te bepleiten voor de rechter.”

De provider komt dus met een schriftelijke verklaring waar veel vragen bij open blijven.
T-Mobile had verder geen tijd om het een en ander toe te lichten.

Tegenwoordig is het mogelijk om ook offline afspeellijsten te downloaden. Spotify, Deezer en Napster zijn enkele voorbeelden. Hieronder zie je het aantal gebruikers per dienst.

Op straat zijn de jongeren die veel muziek luisteren niet erg enthousiast over het idee. Futuroloog Paul Ostendorf legt uit of hier nou toekomst in zit. En zo niet, wat dan wel?

T-Mobile zal er veel moeite voor moeten doen om het gratis muziek streamen uiteindelijk te blijven realiseren. Dan nog is de vraag of het dat allemaal wel waard is. ICT-jurist Arnoud Engelfriet denkt van niet. “Het is zeer onwaarschijnlijk dat de rechter gaat zeggen dat de Nederlandse wet die is aangenomen in strijd is met de Europese.” Tot die tijd zal het ACM (Autoriteit Consument & Markt), een organisatie die de bevoegdheid heeft om de telecombedrijven te bestraffen, een onderzoek gaan doen en daarmee handhaven. Pauline Grass van het ACM zegt hierover: “We hebben een gereedschapskist vol instrumenten die we tegen T-Mobile kunnen gebruiken. We kunnen bijvoorbeeld een fikse boete of een strafeis opleggen.” Het ACM verwacht dat het onderzoek binnen enkele weken klaar zal zijn.

Nieuwsgierig naar hoeveel nummers jij kan luisteren met jouw databundel? Bekijk de grafiek hieronder.

Hierin is gerekend met een gemiddelde duur van 3 minuten per nummer. Ook met 30 dagen en 4 weken in een maand