De afgelopen weken zijn meerdere grote hacks aan het licht gebracht. De hack van Yahoo waarmee criminelen een half miljard persoonsgegevens bemachtigden, is waarschijnlijk de grootste ooit. In het Brabants Dagblad van 14 oktober staat dat cybercriminaliteit wereldwijd 325 miljard en in Nederland 8,8 miljard euro kost. Dit komt door storingen, veiligheidsmaatregelen en gestolen intellectuele eigendommen.

Grote bedrijven zoals Yahoo en Apple zijn in de laatste weken nog slachtoffer geworden van cybercriminelen. Dit gebeurt vaker. In de tijdlijn hieronder staan de zes grootste hacks in de wereld van de afgelopen vijf jaar.

Helaas worden ook burgers gehackt. Zij hebben hier weinig invloed op, maar de schade is groot.

‘Gebruik geen Windows als je niet gehackt wilt worden’

Verhalen genoeg over hacks en de buitgemaakte gegevens. Het is nuttiger om te weten wat ertegen te doen valt, zover dat kan. Auteur Soraya de Groot van de site MICwatching en Patrick Paumen van een hackerspace in Heerlen weten hoe je je kunt verzetten tegen binnendringers van je computer.

Hackers dringen met gemak een computer binnen die geen goede beveiliging heeft. Daarom is het handig om te weten hoe je tegen hackers kunt weren. Soraya schreef begin dit jaar een artikel met tips om je tegen aanvallen te beschermen. Het eerste advies is om een virusscanner te gebruiken, desnoods een die gratis is. Een sterk wachtwoord helpt ook. Die bestaat uit minimaal acht tekens, met ten minste een hoofdletter, kleine letter, cijfer en symbool.

Openbare wifinetwerken

Daarnaast geeft zij de raad niet op een openbaar wifinetwerk in te loggen. Criminelen kunnen door een man-in-the-middle-aanval hun eigen wifinetwerk een naam geven van bijvoorbeeld een bekend restaurant. Als mensen daarop inloggen, kunnen de criminelen meekijken op het apparaat.

Medeoprichter van de hackerspace in Heerlen, Patrick Paumen gaat nog een stap verder. “Ook een goede manier om je te beschermen tegen een hack is geen Windows gebruiken. Windows is de marktleider op computergebied. Wanneer criminelen zoveel mogelijk computers willen hacken, kiezen ze daarom voor Windows. Als gebruiker kun je dus beter Macintosh of Linux gebruiken.”

Phishing

Hij heeft ook tips om phishing, een vals mailtje van een schijnbaar betrouwbare bron, te doorzien. “Kijk naar de afzender van de mail. Dat kan een eerste teken zijn dat er iets mis is, hoewel dat wel makkelijk te vervalsen is tegenwoordig. Let daarnaast op spellingsfouten. Als er een link in de mail staat, kun je ook met de muis over de link bewegen en dan kijken waar de link naar verwijst. Bel desnoods de zogenaamde afzender om te vragen of die echt de mail heeft gestuurd.”

Voor mensen is het bedenken en vooral onthouden van sterke wachtwoorden een struggle. Paumen: “Voor elke site moet je een ander wachtwoord gebruiken. Opschrijven op een briefje of opslaan in een tekstbestand is niet veilig.” Stel dat criminelen op je computer inbreken, dan kunnen ze via dat bestandje op al je accounts komen. “Je kunt wel een wachtwoordmanager gebruiken.” Dat is een site of app waarop je al je inloggegevens kun noteren. Het programmaatje is beveiligd met een wachtwoord die je zelf in kunt stellen.

Opensourcesoftware

Paumen raadt vooral opensourcesoftware aan. Bij dit soort programma’s is de broncode openbaar en kunnen mensen zelf de software verbeteren. Daardoor is internetbrowser Firefox betrouwbaarder dan Internet Explorer en e-mailprogramma Thunderbird beter dan Outlook. Microsoft Office kun je vervangen door Open Office of Libre Office. Om berichten te sturen is Signal een veiligere keuze dan Whatsapp.