Door: Tim Beckers

Circussen verkeren al jaren in zwaar weer. Sinds vorig jaar mogen zij geen wilde dieren meer gebruiken in hun shows, waardoor de – toen al geringe – bezoekersaantallen nog verder daalde. Toen afgelopen oktober Nationaal circus Herman Renz failliet werd verklaard, leek het einde nabij voor het circusbestaan in Nederland. Circusdeskundigen spreken dat sterk tegen; het circus leeft!

Ook ondernemer René Duursma ziet voldoende toekomst in het circus, maar wel met de nodige aanpassingen. Afgelopen jaar nam hij circus Herman Renz over en streeft naar wederom goed gevulde tenten. Clown en oud directeur Milko Steijvers beaamt dat de invulling van het circus anders moet, maar kwam daar zelf te laat achter. De zakelijke blik en het creatieve brein moeten circus Renz samen tot een succes maken.

Mime-clown Arno Huibers hamert er al jaren op dat circussen zich moeten aanpassen aan de moderne tijd. In de jaren ’80 en ’90 maakte Huibers zelf internationale allure met zijn acts; toch besloot hij te stoppen bij het circus. Tot op de dag van vandaag focust hij zich op het (straat)theather, iets waar volgens hem de toekomst van het circus ligt. “Het initiatief om te vernieuwen ligt bij het circus; het moet weer een beleving worden. Een klassiek circus zoals we dat kennen is niet meer van deze tijd. Er is zoveel aanbod in entertainment dat het circus zich moet heruitvinden om veel publiek te trekken.”

Het circus moet zichzelf opnieuw uitvinden

Circusschool

Ondanks dat veel mensen het circus afschrijven zijn er genoeg jonge creatieve geesten die juist die tak van de entertainmentbranche een warm hart toe dragen. Op de Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg worden tientallen circusartiesten in de dop klaar gestoomd voor het echte werk. “Als ik eerlijk ben had ik nooit zo’n hoge pet op van de circus opleiding. Je wordt als circusartiest geboren, dat kun je niet leren. Toch ben ik de afgelopen jaren van mening veranderd, de acts zitten ontzettend strak in elkaar en zijn vaak een mooie aanwinst voor het huidige circus.” vertelt Milko Steyvers van circus Herman Renz. De school zelf is zich daar van bewust en blijft investeren in de toekomst vertelt studieleider van de opleiding John van Riemsdijk voor de camera van de Nieuwsredactie.

Toekomst

Het toekomstbeeld van het circus is voor buitenstaanders dus somber, maar de circusdeskundigen blijken allemaal positief. Huibers voegt toe: ” Het circus zal blijven bestaan daar ben ik van overtuigd; vernieuwing is het sleutelwoord. Het voordeel is dat het circus van zichzelf een sterk begrip is, maar het moet wel duidelijk maken waar het voor staat.” Het circus zal als het aan de deskundigen ligt dus steeds vaker genoegen moeten nemen om als onderdeel van een beleving te functioneren in plaats van de beleving zelf te zijn.

Simon de Winter, secretaris van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO), legt de schuld bij de media. Zij zouden volgens hem te negatief over het circus publiceren en de toekomst van het circus onzeker maken. “Wij als branchevereniging zijn ervan overtuigd dat het circus over tien jaar nog zal bestaan, absoluut; wel in een andere vorm. Een kortere tournee, meer diversiteit in activiteiten of als onderdeel van bijvoorbeeld een dorpsfeest of festival.”

Het circus zal over tien jaar nog bestaan, absoluut

De geschiedenis van het circus in Nederland

Het circus in Nederland kent een rijke historie. Bekijk hieronder alle hoogte- en dieptepunten op een rij.

?