Honig haalt deze maand nog alle synthetische E-nummers uit zijn aanbod.  E-nummers zijn codes voor stoffen die door de Europese Unie goed zijn gekeurd om in voedingsmiddelen te stoppen. Deze additieven kun je gebruiken om bijvoorbeeld de geur, smaak of kleur van voedsel aangenamer te maken. De pakjes voor maaltijdmixen en instantsoepen van Honig krijgen een ander recept. ”De additieven zullen worden vervangen door natuurlijke stoffen” zegt Anya Pieron, woordvoerster bij Honig.

Het bedrijf besloot deze week het aantal in een fabriek gemaakte E-nummers drastisch terug te brengen in ruim 35 producten. De reden hiervoor is  volgens Pieron dat de Nederlandse consument steeds vaker natuurlijke producten wil. Desondanks is het onterecht dat E-nummers vaak worden gezien als slechte stoffen vindt Pieron: “Het is nooit aangetoond dat deze stoffen slecht zijn, daarnaast heb je E-nummers nodig om te koken.” E-nummers vind je ook in groenten zoals tomaten en broccoli. Daarom is het vermijden vrijwel onmogelijk volgens Pieron.

‘’Het is eigenlijk nooit aangetoond dat de toevoegingen slecht voor je zijn. De additieven zijn bedacht door de Europese Commissie en daardoor onderzocht. We kunnen er dus vanuit gaan dat ze veilig zijn. Toch hebben wij besloten over te stappen naar natuurlijke stoffen.”

Gezond Eten Tilburg

Niet iedereen is het er mee eens dat E-nummers nodig zijn om (lekker) te koken. Gezond Eten Tilburg vermijdt onbewust een hele hoop van deze E-nummers.

E-nummervrije winkels
Hoewel E-nummervrije producten tegenwoordig dus ook makkelijk in de supermarkten te vinden zijn, bestaan er ook nog speciale biologische winkels. Danny van den Heuvel heeft zijn biologische winkel in Sleeuwijk, zijn winkel is voor ‘90% E-nummervrij’. Sinds de afgelopen 10 jaar is hij bezig met het vervangen van slechte stoffen door natuurlijke. Het vermijden van E-nummers is erg belangrijk, volgens Danny. ‘’Die stoffen maken je uiteindelijk ziek. De een merkt het op korte termijn: sommigen voelen het gelijk als ze E621 eten, dan kunnen ze ’s nachts niet slapen. Anderen merken het pas na 10/20 jaar en dan is het te laat.’’

E-nummervrij dieet
Eva van Zeeland, beter bekend als Miss Natural, vermijdt al vijf jaar lang E-nummers. Op haar website heeft de blogger naast aanbiedingen voor haar boeken ook een hele hoop tips staan om lekker en gezond te eten. Verbaasd over Honigs beslissing is Van Zeeland niet: “Knorr deed dit al eerder; het was een kwestie van tijd.” De blogger ziet dat het steeds makkelijker is geworden om veel E-nummers te vermijden. In 2011 moest ze nog langs speciale natuurwinkels voor haar boodschappen, nu kan ze haar E-nummervrije eten gewoon bij de supermarkt halen. .”Het is niet moeilijk om E-nummers te vermijden. Maar mensen zijn vaak te lui om de etiketten te lezen en maakt het dus blijkbaar niet zoveel uit.”

Met de uitspraken van het Voedingscentrum, is Miss Natural het niet helemaal eens. Een belangrijk standpunt van het Voedingscentrum is dat de stoffen goedgekeurd zijn door de Europese Commissie en daarom dus veilig zijn.Maar het Voedingscentrum heeft het mis, vindt Eva. Zij noemt de stoffen allesbehalve veilig. “E-nummers mogen officieel in een product gebruikt worden in een laag gehalte, maar waarschijnlijk eet je per dag wel meer producten waar een bepaald E-nummer in zit. De regels voor de additieven zouden volgens mij niet moeten worden aangepast, maar er zou wel gekeken kunnen worden naar het gehalte. Dat is namelijk waar het mis gaat. Overdaad schaadt, zeker bij E-nummers. ”

Hoeveel weet jij van E-nummers?