Wie kent hem niet: de oranje plastic zak van Plastic Heroes – verstopt in één of ander kastje – bomvol met allemaal plastic afval. Het project blijkt na zeven jaar niet zo’n succes te zijn. Het zou onvoldoende bijdragen aan het recyclingproces. Dat heeft Recycling Netwerk in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het project heeft de afgelopen jaren al tientallen miljoenen euro’s gekost. De Nieuwsredactie sprak met een aantal betrokkenen op het gebied van plastic afval.  

Een daarvan is Herman Vollebergh. Vollebergh is Hoogleraar Economie en Milieubeleid aan de Universiteit van Tilburg. Volgens hem levert het plastic dat niet gerecycled kan worden, geen grote schade op aan het milieu. “Het ligt erg aan de kwaliteit van het plastic dat verwerkt moet worden. Wanneer er plastic is dat niet gerecycled kan worden, komt het in de verbrandingsoven terecht. In dat geval heeft de verbranding net zo weinig invloed op het milieu als wanneer er restafval verbrand wordt.” Dat het Plastic Heroes project niet werkt zoals wordt gedacht, vindt hij niet verrassend. “Vaak zijn er van te voren grote plannen, maar in de praktijk wijkt het uiteindelijk af van de doelstelling. Ondanks dat zijn we wel meer gaan recyclen en het verwerken van plastic levert immers energie op.”

Er wordt nagedacht om in de toekomst statiegeld op blik en kleine plastic flessen in te voeren. “Statiegeld op blik is naar mijn mening niet nodig. Een aantal jaar geleden heeft de Tweede Kamer dat al eens geprobeerd en ik kan mij voorstellen dat ze dit willen terugdraaien. Maar plastic vormt naar mijn mening een groter probleem, dus hier zou statiegeld wel een uitkomst bieden. Kortom, ik vind dat kleine plastic flesjes vaker gebruikt moeten worden.”

“Ik krijg al bijvoorbeeld ook al geen plastic zakken meer. Vaak zijn ze gratis, maar het komt al voor dat mensen ervoor moeten betalen. Dit vind ik een goed idee. op deze manier worden mensen gestimuleerd om meer plastic in te zamelen. Ook wordt voorkomen dat het plastic bij restafval terecht komt.”  Vollebergh heeft zelf ook een plan waardoor plastic beter verwerkt kan worden. “Een beter idee vind ik dat er producten gemaakt worden van afbreekbaar plastic. Dat is namelijk nog beter voor het milieu.”

Mensen zijn dan wel meer gaan recyclen, maar hebben zij ook een duidelijk beeld van wat er met het opgehaalde plastic gebeurt? In onderstaande video wordt in beeld gebracht waar al plastic naartoe gaat.

©Freesounds.org

Gelukkig is er ook een initiatief voor milieubewust plastic. Het bedrijf BioFutura in Rotterdam verkoopt producten van composteerbare materialen. Eigenaar Wouter Moekotte richtte het bedrijf op in 2008 , omdat er volgens hem onder verpakkingen en wegwerpservies teveel olieplastic werd gebruikt. “Ons doel is om zoveel mogelijk van deze olieplastics te vervangen door duurzame, natuurlijke alternatieven zoals palmblad, papier, suikerriet en bamboe.” Volgens het bedrijf is dit duurzamer omdat er geen olie meer opgeboord hoeft te worden. Na gebruik kunnen de producten gecomposteerd worden en daardoor blijft er geen afval over.

Het bedrijf levert verpakkingen aan restaurants, cateraars en scholen. Helaas lopen winkels en particulieren hierin achter. “We merken dat winkels niet echt het streven hebben om al hun producten te verduurzamen. Daarom is het lastig om aansluiting te vinden. Maar we blijven uiteraard proberen om het ook aan deze doelgroep te brengen.”

De uiteindelijke aanleiding van de feiten rond Plastic Heroes, komt van de organisatie Recycling Network. Robbert van Duin, voorzitter hiervan, verteld over de problemen binnen het project en wat hij vindt dat er moet gebeuren in de toekomst. Een overzicht van de cijfers: