Door Nick Brouwer & Danny van Gend

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft ten minste één huisdier, in totaal zijn dat 33,4 miljoen huisdieren. Onder andere de populariteit van reptielen is de laatste jaren flink toegenomen. Wat veel mensen echter niet doorhebben wanneer zij een reptiel in huis nemen, is dat dit veel werk kost. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond heb je een terrarium, speciale lampen en speciaal voedsel nodig om ervoor te zorgen dat je reptiel kan overleven. Veel mensen verkijken zich op de kosten waardoor reptielen naar opvanghuizen  moeten of soms zelfs op straat worden gezet.

Positieflijsten
In Nederland mogen niet alle dieren als huisdieren worden gehouden. Als dieren volgens wetenschappelijk onderzoek niet geschikt lijken als huisdier, gevaar leveren voor de Nederlandse flora en fauna of bedreigd worden met uitsterven, dan wil de overheid niet dat deze als huisdier worden gehouden. Alle dieren die op een zogenaamde ‘positieflijst´ staan mogen als huisdier gehouden worden, is dat niet het geval dan zijn de dieren verboden. Deze dieren mogen niet verkocht, verhandeld of mee gekweekt worden. De eerste positieflijst bestaat sinds februari 2015 en gaat over zoogdieren. Partijen als de dierenbescherming willen behalve voor zoogdieren ook positieflijsten voor andere diersoorten zoals reptielen en vogels.

Tegenover de steun van verschillende partijen, is er ook veel tegenstand tegen de lijsten. Veelgebruikte argumenten tegen de lijsten is het feit dat onderzoeken zouden zijn gebaseerd op verouderde gegevens en dat de hobbyist straks de dupe is van de slechte eigenaren. Verschillende houders van reptielen zijn bang dat zij straks niet meer voor hun dier mogen zorgen. Robert van Ettinger van reptielopvang Pret met Rep, waar tientallen ongewenste reptielen zitten en Marc Krikke voorzitter van de Europese slangenvereniging zijn allebei fel tegen de positieflijst.

Dierenbescherming
De dierenbescherming strijdt al twintig jaar voor het invoeren van de positieflijst, zo vertelt Niels Dorland, persvoorlichter van de dierenbescherming. “In Nederland zijn weinig beperkingen; er is een kleine lijst met dieren en planten die niet toegestaan zijn als huisdier, maar dat is het. Er gaat nog behoorlijk veel fout, diersoorten zijn wat ons betreft niet altijd als huisdier te houden. Natuurlijk hoeven eigenaren niet per direct afscheid te nemen van hun dier. Door middel van overgangsregelingen moet het op lange termijn klaar zijn met dieren die eigenlijk geen huisdieren zijn.”

“Wij willen dat er lijsten komen voor dieren die je wel of niet mag houden. Die lijsten zijn er langzaamaan ook aan het komen, zo is er al één beschikbaar voor zoogdieren. Hobbyisten moeten begrijpen dat niet ieder dier voor hen geschikt is. Verder moeten er ook cursussen komen zodat houders weten waar ze aan beginnen. Een slang heeft bijvoorbeeld genoeg ruimte nodig om te leven en hebben ook speciale eisen qua eten. Er gaat veel mis, mensen kopen bijvoorbeeld vaak dieren in een opwelling en beseffen later pas dat zij het dier liever niet willen. Vervolgens willen ze er van af. Deze dieren komen vaak in één van de vele opvangcentra of worden op straat gezet, met gevolgen voor het lokale milieu.”

Professionals
Terwijl partijen als de dierenbescherming tegen zijn, lijken personen die dagelijks omgaan met de dieren tegen de positieflijst te zijn. Volgens Laura Groen van reptielenwinkel Blue Lagoon en Sjef van Overdijk van dierenpark Oliemeulen zouden particulieren gewoon reptielen mogen houden. Beiden vertellen wel dat potentiële eigenaren aan een aantal eisen moeten voldoen voordat zij reptielen mogen kopen.