Even van meisje tot meisje

Voor de vierde keer op rij was het afgelopen maandag Wereldmeisjesdag. Een dag waar we stil staan bij gelijke rechten en kansen voor meisjes over de hele wereld. Plan Nederland is één van de organisaties die zich hier voor inzet.  Op Wereldmeisjesdag kwamen zij met acties zoals: ‘Girl Take-over’ , ‘Loud About Girls’ en een geschreven en gezongen ‘girlpowermedly’ door Giovanca, Sabrina Starke, Elske DeWall en Krystl.

Door Dianne de Gruyter en Floor Lieskamp 

Plan Nederland focust zich op meisjes uit derdewereldlanden. Ze maken zich hard voor o.a. kindhuwelijken, verkrachting en geweld. “Een op de drie meisjes wereldwijd krijgt in haar leven te maken met geweld, misbruik en uitbuiting. Plan Nederland doet er alles aan om hen hiertegen te beschermen. Ze werken nauw samen met overheidsinstanties, politie en justitie. Ze vechten voor het uitbannen van kinderhandel, kindprostitutie, discriminatie en schadelijke tradities als kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis,” legt Plan Nederland uit op hun website.

‘Counting the invisible’

Plan Nederland biedt aan de commissie voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking het rapport ‘Counting the invisble’ aan, hieruit blijkt dat er weinig exacte informatie is over de positie van meisjes. Deze gegevens zijn echter essentieel om het doel van de Verenigde Naties te realiseren. Dat is dat er in 2030 geen ongelijkheid meer moet bestaan tussen jongens en meisjes.

Plan Nederland voor Niger  

Het zijn vooral de meisjes uit derdewereldlanden zoals Niger, Mali en Jemen waarvoor Plan Nederland op Wereldmeisjesdag extra aandacht vraagt. Deze landen horen bij de top-5 van moeilijkste landen om de situatie van meisjes te verbeteren. Niger en Nederland; een wereld van verschil. De twee landen liggen ver uit elkaar op de lijst van moeilijkste landen gemeten door Onecampaign.
Niger staat op deze lijst op nummer 1. Plan Nederland biedt een helpende hand voor de situatie in Niger en zet zich al jarenlang in. Het bestrijden van kindhuwelijken staat dit jaar centraal.


Sisterbond

Maar niet alleen aan de andere kant van de wereld wonen meisjes. Ook Nederland is rijk aan meisjes. Nederland staat hoog op de lijst van fijnste landen om een meisje te zijn. Ons land staat op hier op de vierde plek. Maar van Afrika tot in Amerika, van Australië tot in Europa; overal zijn er meisjes die denken, voelen en dromen. Zo ook de meisjes in Nederland.


Een Cursus voor meiden: zelfvertrouwen

Ook al hebben de meisjes in Nederland weinig te klagen, ook zij kunnen weleens een zelfvertrouwen-boost gebruiken. Sigrid Schilperoort geeft een cursus zelfvertrouwen aan jonge meiden. We spraken haar over deze cursus. ”Ik mag ontdekken wie ik ben en ga mijn eigen weg”, staat op de website van de VIVO meidentraining. Het is een training voor ieder meisje die zichzelf wilt leren kennen. ”In onze wereld wordt er te weinig gespeeld. Mensen worden te weinig geprikkeld om dat wat ze doen écht te doorgronden”, legt organisator Sigrid uit.