Het studentenleven is zwaar. Maar heb je tijdens het studeren, op jezelf wonen en het stappen ooit nagedacht over je veiligheid? In het kader van de week van de veiligheid is het hoog tijd om een blik te werpen op hoe erover de veiligheid van de studenten wordt nagedacht. 

Er zijn in Nederland alleen al 26 Fontyslocaties over twaalf steden verspreid en op deze locaties lopen meer dan 44.000 studenten rond die allemaal een veilig gevoel moeten hebben. Dennis Trip is adviseur beveiliging binnen de Fontys Hogescholen in Noord-Brabant. Volgens hem begint het creëren van een veilige omgeving al bij hekwerk om de locatie heen. Een van de belangrijkste factoren is crisisbeheersing. “Afgelopen maart hebben we onze beveiligers een cursus gegeven over extreem geweld binnen het onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld gaan over iemand die met een hakbijl, samuraizwaard of een honkbalknuppel zijn ongenoegen wil komen uiten over zijn opleiding.” Het is volgens Trip ook uitermate belangrijk dat het personeel weet hoe ze efficiënt een noodsituatie bij een 112-centrale kunnen melden en hoe ze de organisatie intern kunnen alarmeren. “Wij trainen onze mensen in het herkennen van zorgelijk gedrag en hoe ze om moeten gaan met extreem geweld binnen het onderwijs. Op de achtergrond worden lokale crisisteams getraind in het kader van crisismanagement.”

Uit de brand geholpen

School is niet de enige plek waar iets mis kan gaan. Veel studenten wonen op zichzelf en moeten dus voor zichzelf zorgen. Vooral bij het koken schuilt er gevaar. Ondanks dat het tegenwoordig verplicht is om meerdere rookmelders en brandblussers in studentenhuizen te hebben, garanderen deze melders niet dat er geen brand uit kan breken. Ze zorgen er wel voor dat de brandweer zo snel mogelijk ter plaatsen kan zijn.  Zo brak er laatst brand uit in het studentenhuis van Rutger de Quay. Hij vertelt over zijn ervaring en over de brandveiligheid in zijn studentenwoning.

Verschil tussen groot en klein

Rutger is student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) in Tilburg. Het is een relatief kleine school met maar één opleiding binnen het gebouw. René Weijters is conciërge van deze school. Hij zegt dat er op de opleiding in Tilburg niet veel gebeurt. “Het is gewoon een veilige school. Er is in het verleden niks gebeurd en dat willen we graag zo houden. Wel is er bij Fontys een alarmcentrale, die 24 uur bereikbaar is. Dus als er iets is, kan ik altijd alarm slaan. De centrale weet wat er aan de hand is en die kan dan maatregelen nemen. Daarnaast hebben we een BHV-organisatie (bedrijfshulpverlener). Mochten er kleine problemen zijn, dan kunnen we dat zelf oplossen. Op de grotere locaties, zoals die in Stappegoor, werken ze met portofoons. Dat is bij ons niet nodig.”

Volgens beveiligingsadviseur Tripp is er veel verschil tussen een kleine opleiding als de FHJ en een scholencomplex als Stappegoor. “Sociale controle is ons beste wapen tegen gevaarlijke situaties. Die sociale controle heb je in een klein schoolgebouw natuurlijk meer dan op een scholencampus. De gebouwen zijn natuurlijk vrij toegankelijk voor onbevoegden en het is lastig om op afstand te bepalen wanneer iemand er wel of niet thuishoort. Het is toch heel fijn dat dit mogelijk is. Als je kijkt naar de metingen die wij doen op veiligheidsgevoel van studenten binnen een school scoren wij heel erg hoog. Iedereen voelt zich heel veilig.” De studenten voelen zich volgens hem dan ook veilig genoeg om hun dure spullen onbeheerd op tafels te laten liggen als ze even een broodje in de kantine willen halen. “Dat is een zeer positief signaal, maar dat betekent niet dat wij achter de schermen niet hard werken om deze veiligheid te behouden.”

“Sociale controle is ons beste wapen tegen gevaarlijke situaties.”

In 2015 is er een enquête gedaan door studentenwegwijzer.nl om erachter te komen hoe veilig de studenten in de grootste studentensteden van Nederland zich voelen.

Veilig stappen

Als de studenten niet op school of thuis te vinden zijn, is er eigenlijk nog maar één plek om te zoeken: de kroeg. Ook hier moeten ze zich volledig op hun gemak kunnen voelen.  Martijn van Som, bedrijfsleider bij café Polly Maggoo in Tilburg legt uit hoe ze een veilige uitgaansomgeving voor de studenten creëren.

Op school, in je studentenhuis of in de kroeg. Er kan er altijd iets mis gaan. Ondanks veel hulp van buitenaf, zoals beveiligers en brandmelders, begint veiligheid bij jezelf. Het is belangrijk altijd alert te zijn. Dus de volgende keer dat je staat te dansen tijdens het uitgaan en je ziet een beveiliger langslopen. Bedank hem of haar even, want door het werk van een beveiliger hoef jij je nergens zorgen om te maken.