Trump of Clinton? Over een kleine drie weken weten we pas echt wie in Amerika aan de macht is. Zelfs als buitenstaander hoef je internet maar te openen of je wordt overspoeld met informatie over de Amerikaanse verkiezingen. Maar misschien is dat ook wel logisch, want wat kunnen we nog verwachten van beide presidentskandidaten?

Uitgelekte filmpjes, gezondheidsklachten, verhitte debatten. Zowel Trump als Clinton sparen elkaar niet in de verkiezingsperiode. Iets wat ook bleek uit het laatste debat. “Trump is hier schuldig aan”, vindt Eelco Bosch van Rosenthal, Amerikanoloog en oud-correspondent van de NOS. “Hij kiest de aanval door Amerika zwart te maken en Clinton is hier op ingegaan.” Zo barstte de strijd los en kon iedereen zien hoe het debat veranderde in een politiek steekspel. Of ze nog iets positiefs over elkaar te zeggen hadden, was de slotvraag. Je zou zeggen dat een beetje de draak gestoken werd met deze manier van debatteren. Maar wat doet de Amerikaanse kiezer na aanleiding van de debatten? En wat voor debat heeft Nederland eigenlijk nodig?

California is van oudsher een democratische staat. De meeste inwoners uit deze staat stemmen dus al jaren lang voor de democratische presidentskandidaat. De kandidaat krijgt dan het aantal kiesmannen dat voor een overwinning in deze staat achter zijn naam. In een van oudsher Republikeinse staat als Texas, zullen de meeste mensen in dit geval op Trump gaan stemmen en krijgt hij de Republikeinse kiesmannen achter zich. Naast staten waar iedere verkiezing dezelfde partij als winnaar uit de bus komt, zijn er ook de ‘Swingstates’. Dit zijn staten die geen vaste politieke voorkeur hebben en per verkiezing tussen Republikeins en Democratisch switchen. De presidentskandidaten zijn dus het meest afhankelijk van deze staten. In een staat als Florida, staat het vooraf nog niet vast wie ze gaan kiezen als president en kan dus de beslissende stem zijn voor Trump of Clinton.

Uit de laatste peilingen blijkt dat Clinton momenteel de meeste kans heeft op het presidentschap. Als ze de huidige percentages waar maakt, staat ze als eerste vrouwelijke president in de Amerikaanse geschiedenisboeken. “Een heleboel Amerikanen zullen hier trots op zijn, omdat er mooie stappen zijn gezet in de geschiedenis”, zegt de oud-correspondent. Toch zullen de jongeren minder trots zijn dan de oudere generaties, omdat een dominerende vrouw tegenwoordig veel normaler is dan vroeger. Niet alleen in Amerika lijkt Clinton een flinke voorsprong te hebben, ook in Nederland lijken veel mensen voor Clinton te zijn.

Velen gingen Hillary en Trump voor, Republikeinse en Democratische presidenten. In de tijdlijn hieronder kun je zien wie dit waren en welke politieke kleur ze aanhangen.