Naar schatting hebben 2,5 miljoen mensen in Nederland een lactose intolerantie, tegenover ongeveer 160.000 mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Het is daarom opmerkelijk dat glutenvrij eten een hype is, terwijl er maar een kleine groep mensen is die daadwerkelijk niet tegen gluten kan.

Of je nu niet tegen gluten kunt, je vegetariër of veganist bent: tegenwoordig is er zo’n enorm aanbod aan voeding dat je bijna niets tekort kunt komen. Nieuwe upcoming restaurantjes met glutenvrije brownies of glutenvrij brood: het is er allemaal. Maar als het aankomt op lactosevrije producten, dan blijft het aanbod steken. Terwijl lactose in ontzettend veel producten zit.
Hieronder kun je zien hoe groot het verschil naar schatting is tussen het aantal coeliakiepatiënten en het aantal mensen met lactose-intolerantie.

Lactose intolerantie

Het is een veelvoorkomend probleem, lactose intolerantie. Het wil zeggen dat lactose, melksuiker, in je darm niet kan worden afgebroken tot verteerbare suikers. Je kunt als gevolg hiervan last krijgen van veel buikpijn, diarree en winderigheid. Melksuiker is van nature aanwezig in melk. Dat betekent dat mensen met een lactose intolerantie niet tegen melkproducten kunnen. En laat dat nou net in heel veel producten zitten. De groep mensen die niet tegen melk kan, is aanzienlijk groter dan de groep mensen die geen gluten kan verdragen. “Het is echt een gezondheidstrend geworden, glutenvrij eten, het is een rage. Waarom lactosevrij eten geen trend is? Dat weet ik niet. Iedereen heeft een andere mening over voeding”, vertelt Astrid Bakker, woordvoerder van Campina. Wel vertelt ze dat mensen met een lactose intolerantie nog een beetje lactose tot zich mogen nemen. Een kommetje yoghurt bijvoorbeeld, kan wel, omdat daar minder lactose in zit dan in melk. Mensen met een glutenintolerantie mogen daarentegen helemaal geen spoortje gluten.

Probleem

Maar dat lactose intolerantie toch een probleem is, blijkt uit de verhalen van de mensen die het zelf hebben. “Voor ik daadwerkelijk wist dat ik lactose intolerant was, had ik heel erg veel buikpijn en kon ik op veel momenten alleen maar trillen. Dat duurde dan ongeveer één uur lang. Als ik uit eten ga is mijn intolerantie vooral vervelend, omdat er vaak met kookroom wordt gekookt, wat dus melk bevat. Ook in veel sauzen zit melk. Wat ik merk, is dat mensen vaak weinig kennis hebben van lactose intolerantie. Ze weten soms niet eens wat het is, of ze denken dat het een melkallergie is. Er zijn mensen die na het eten van één M&M al megaveel buikpijn hebben, dat heb ik niet, want gelukkig zijn er kerutabs (medicijn tegen buikpijn) waardoor ik er minder last van heb”.

Maxim van den Akker uit Tilburg is het eens met het feit dat uit eten gaan lastig is, wanneer je niet tegen melkproducten kunt. “Tegenwoordig wordt er in restaurants ook rekening mee gehouden, maar je weet het toch nooit helemaal zeker”. Lactosevrije producten in de supermarkten zijn er maar weinig, vertelt hij. “In Tilburg zijn er maar twee merken van lactosevrije producten en deze zijn dan ook nog eens een stuk duurder.” Ingrid Holsboer uit Huizen zegt dat ze begon met sojaproducten, maar dat ze is overgestapt op kokosproducten en rijstmelk, omdat die beter voor de gezondheid zouden zijn. “Dat al deze vervangers duur zijn, is een nadeel, ook al kun je een vergoeding krijgen als je bij de belasting opgeeft dat je lactose intolerant bent”.

Patricia Schutte, woordvoerder van Het Voedingscentrum, raadt het advies van een arts of diëtist aan. “Zij zorgen ervoor dat de hoeveelheid lactose in de voeding beperkt wordt, zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat”. Over het feit of er wel of niet genoeg lactosevrije producten in de supermarkt zijn, hebben ze geen mening.