Scholierenorganisatie LAKS maakte maandag bekend dat ze zich verkiesbaar stellen voor de 2e Kamerverkiezingen in maart. Ze vinden dat er door de politieke partijen te weinig naar de studenten en het onderwijs wordt gekeken. LAKS heeft wel een probleem: Een groot deel van hun achterban mag nog niet stemmen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat wanneer alle stemgerechtigde middelbare scholieren op LAKS zouden stemmen, dat ze maar 30.000 stemmen hebben. Nog niet genoeg voor een zetel dus. Voorzitter Sven Annen, een 18-jarige VWO-student, denkt toch dat het niet een struikelblok voor hun hoeft te zijn. “De punten die wij aandragen, zoals het herinvoeren van de basisbeurs, hebben ook invloed op studenten. De veranderingen hebben ook direct effect op het WO, HBO en het MBO. Dat zijn er meer dan een miljoen dus dat is een hele grote doelgroep in Nederland.”

Grote fundamentele verandering

LAKS benoemt ook dat ze niet gaan inzetten op de kleine problemen, maar op een grote fundamentele verandering, die in het twintigstappen plan staat, als het gaat om onderwijs. “Onderwijs is een heel klein verkiezingsthema geworden. In de jaren 90 werd het juist veel genoemd, zoals de zorg of de pensioenen dat nu is. Het ziet er ook niet uit dat onderwijs een groot thema zal worden de komende tijd. Die miljoen studenten worden ook op dit moment letterlijk niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer”, zegt Annen.

Partij voor jongeren
Aangezien een groot deel van de achterban van LAKS niet mag stemmen, willen ze gaan inzetten om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen. Toch is dat voor Annen niet het meeste belangrijke. “De mensen in de Kamer moeten bewustzijn dat er altijd een groep blijft die ze niet letterlijk vertegenwoordigen, maar die wel vertegenwoordigd moet worden”. Annen geeft ook aan dat LAKS op een langer termijn ook een partij voor jongeren zou kunnen worden en zich niet alleen voor onderwijs inzet.