In Azië groeit de berg elektronisch afval met de dag. Afval dat wij produceren. In vijf jaar tijd is de hoeveelheid met 63% gestegen, aldus een recent onderzoek van de Verenigde Naties.
Maar hoe recyclet Nederland eigenlijk?

Nederland staat op de 6e plek van Europa als het gaat over recyclen. Wij gebruiken 50% van ons afval opnieuw als materiaal of compost. De rest wordt bijna allemaal verbrand in energiecentrales.

De afgelopen tijd zijn er veel campagnes geweest om afval te scheiden, denk bijvoorbeeld aan Plastic Heroes of Glas In ’t Bakkie. Beide campagnes zijn door nedvang georganiseerd, maar werken deze ook? Woordvoerster Boom legt uit:
“Als we kijken naar de inzameling van kunststof, gaat het hartstikke goed. Vooral in de grote steden wordt dit steeds bekender. Zij hebben nu de tijd gehad om een systeem te ontwikkelen en consumenten voor te lichten.”
Die voorlichting is erg belangrijk omdat de inzameling in elke gemeente anders gaat. Waar je in de ene gemeente een zak met plastic voor de deur zet, moet je in de andere gemeente het plastic zelf naar een bak brengen.

Het inleveren van glas gaat nog niet zoals het zou moeten. Al jarenlang wordt in Nederland ongeveer 80% van het glas ingezameld en gerecycled. Ondanks een lichte stijging in de laatste twee jaar, blijft het landelijke recycle-percentage achter op de doelstelling van 90%.

“De laatste campagne voor het inzamelen van glas is alweer twee jaar geleden. We zijn nu bezig met de opzet van een heel programma om het recyclen van glas te verbeteren. Daarbij kijken wij naar infrastructuur en naar bewustwording van burgers. Ook proberen wij te kijken naar hoe wij het voor consumenten makkelijker kunnen maken om bijvoorbeeld glas te scheiden. De potten hoeven niet helemaal schoon te zijn en de deksel mag er best opzitten, deze worden er later in het proces gewoon uit gehaald. ”

De campagnes voor recyclen werken dus wel, maar er blijft ruimte voor verbetering. Hoe zorg je er nou voor dat consumenten sneller geneigd zijn om dit te doen? Hoogleraar gedragswetenschappen van Raaij vertelt hoe je mensen hierin kan stimuleren.

“Recyclen doe je vaak niet uit eigenbelang, maar uit belang voor de samenleving. Zelf krijg je hier dus niet direct iets voor terug. Daarom is het lastig om dit gedrag aan te leren en is het belangrijk dat recyclen zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.
Het is ook iets dat normaal moet worden om het te doen. Het is na dertig jaar normaal geworden om glas apart in te leveren en daarom doen veel mensen het nu ook. Als je er raar op wordt aangekeken als je glas in de gewone container doet, dan ga je dat niet zo snel doen. Er moet dus een soort groepsdruk zijn van waaruit je handelt. Het inburgeren van recyclen heeft dus gewoon wat tijd nodig. ”

Recyclen in Nederland gaat dus al best wel goed, maar er blijft altijd ruimte voor verbetering. Het inzamelen van plastic is nog maar een paar jaar echt bezig en de consument heeft nog tijd nodig om dit normaal te gaan vinden.