De Nationale Tulpendag komt er weer aan! Aankomende zaterdag vindt de 6e editie plaats in Amsterdam. Op deze 3e zaterdag van januari staat de Dam vol met mensen en natuurlijk tulpen. De Nationale Tulpendag een vrolijke bedoening, want het is de aftrap van het tulpenseizoen.

De Nationale Tulpendag is bedacht door de kwekers van de bloemen. “Ze zagen dat mensen in de vroege periode van het jaar behoefte hebben aan een positieve impuls van de lente”, zegt Jacqueline Doornekamp, namens Tulpen Promotie Nederland. De combinatie van het begin van het tulpseizoen en de behoefte van de mens, was een goede reden om het idee van een Tulpendag uit te werken.

Toen was het de vraag wat de perfecte plek voor dit festijn zou gaan worden. “Hoe gaaf zou het zijn als het in Amsterdam kwam?” is wat de kwekers dachten. Met medewerking van de Gemeente Amsterdam is het tot stand gekomen. En het was meteen een succes.

“Het is uitgegroeid tot een officiële dag waar veel mensen op afkomen”, zegt Doornekamp. “Het laagdrempelige trekt mensen aan. Ook is de tulp een mooi product waar iedereen iets mee heeft, de wereld om ons heen ook. Er zijn veel toeristen in Amsterdam, die zijn spontaan verrast als ze het zien. Maar er zijn ook Nederlanders die speciaal ervoor in de trein stappen om een dagje naar Amsterdam te komen.”

Dit jaar is het thema ‘Dutch Design’. De organisatie is op dit idee gekomen door te kijken naar de tulp. “Het is een mooi ontwerp van de natuur en een belangrijk handelsmerk van ons land. We keken ook naar waar Nederland goed in is. Dat zijn bloemen en tulpen, maar we zijn ook goed in Dutch Design. Dit wilden we op de markt combineren.”

De reacties op de Nationale Tulpendag zijn alleen maar positief. “Ik zie eigenlijk alleen maar blijheid. Iedereen kan spontaan tulpen plukken. Ik heb eigenlijk nog nooit zoveel blijheid bij elkaar gezien.”

Wil je zelf ook graag tulpen plukken? Dan kan je van 13:00 tot 16:30 terecht op de Dam te Amsterdam!