Door: Amber Janssen

Het Textielmuseum en Rijksmuseum gaan samenwerken. Dit gaan zij doen op het gebied van kennis, restauratie, collectie en behoud. “Wij kunnen meekijken met het Rijksmuseum en hun bij ons, dit doen wij het gebied van herstel, fotografie en onderzoek”, zegt Eveline Platteeuw van het Textielmuseum.

Ook wordt de expertise en kennis van deskundige uitgeoefend. Samen gaan de musea een project doen op het gebied van damast. Hoe ze dit precies gaan doen is nog maar de vraag, dit kan samen een boek schrijven zijn of tentoonstellingen opzetten. Platteeuw vertelt dat ze bij elkaar gaan kijken hoe ieder musea bezig is met damast en het bewerken daarvan, om zo van elkaar te leren. Verder wordt de damast gefotografeerd en gedigitaliseerd.

Bruikleen

Wat ze aan elkaar gaan bruiklenen kan van alles zijn. Nu al lenen de museums collectie stukken uit aan elkaar. Het is afhankelijk van welke tentoonstellingen er op de planning staan. “Wij hebben tentoonstellingen op het gebied van design, fashion en kunst, dus als er iets past in een bepaalde tentoonstelling kunnen wij bruikleen aanvragen bij het Rijksmuseum en zij bij ons”.

Ook willen de musea bezoekers trekken van Tilburg naar Amsterdam en andersom. Dit kan door een gezamenlijke tentoonstelling, maar dat komt later vertelt Platteeuw. Samen zorgen ze er ook voor dat er op een goede manier omgegaan wordt met het erfgoed en dat het voor beide musea makkelijker en sneller wordt. De samenwerking werd 13 januari getekend voor een periode van 5 jaar.