Tilburg krijgt er een nieuw plein bij.  De gemeente heeft ingestemd met plannen van een burgerinitiatief om het Sint Annaplein om te toveren tot een plein dat mensen inspireert en terug doet denken aan haar wereldberoemde bewoner Vincent Van Gogh   

Het plein ligt er nu nog wat verlaten bij. Twee stroken donkere grond omheind door een laag hekwerk met in het midden een smalle doorgang bestaande uit grijze stoeptegels. Op de twee donkere stroken staan zes bomen. Door de manier waarop het plein gebouwd is kunnen de bomen niet genoeg water opnemen en hierdoor staan ze er altijd een beetje treurig bij. Het enige dat voorbijgangers op dit moment zou kunnen herinneren aan Van Gogh is een klein gedenkteken dat is bevestigd aan een gevel op de plaats waar de schilder ooit woonde. Als het voorbijgangers überhaupt al opvalt, het gedenkteken hangt namelijk aan de gevel van de derde etage.

Hier moest volgens een aantal bewoners en ondernemers van het plein verandering in komen. In 2005 begonnen al de ideeën over een opknapbeurt en iets meer dan enkel een gedenkteken om op het plein te herinneren aan Van Gogh. Onder andere onder leiding van Maarten Teijen, winkeleigenaar en bewoner van het Sint Annaplein werd er een burgerinitiatief gestart om deze ideeën bij de gemeente van de grond te krijgen. Het heeft lang geduurd, maar hij is net als vele anderen blij dat de verbouwing binnenkort eindelijk van start zal gaan. “Ik hoop dat het plein wordt omgetoverd tot een plek die voorbijgangers zal inspireren en dat de herinnering aan Van Gogh in Tilburg op deze manier weer gaat leven”.

Buro013 is het architectenbureau dat deze taak op zich heeft genomen en dus verantwoordelijk is voor de transformatie van het plein. Op het plein gaat een hoop veranderen, zo worden de saaie stoeptegels vervangen door speciale waterdoorlatende tegels die ervoor moeten zorgen dat de bomen op het plein weer gezond worden. Als extra herinnering aan de tijd dat Van Gogh hier woonde zal het plein ingericht worden in de aardse kleuren uit die tijdsperiode. Verder komen er een aantal metalen kunstwerken, zoals een stalen silhouet van een 13-jarige Vincent Van Gogh.

De wereldberoemde kunstschilder heeft van 1860 tot 1868 op het Sint Annaplein gewoond. Tijdens zijn verblijf in Tilburg studeerde hij aan het Rijks HBS Koning Willem II maar maakte zijn opleiding niet af en verliet de school in maart 1868.

Het is de wens van architectenbureau buro013 om op koningsdag tijdens het bezoek van Willem-Alexander en Máxima de eerste steen te leggen en de verbouwing te starten. Wanneer het plein af is, is nog niet duidelijk.