Ook dit jaar heeft de schaatsmarathon in het Groningse Noordlaren, ondanks de ijzige kou, veel toeschouwers getrokken. Naar schatting stonden 1500 mensen klappertandend langs de kant naar de wedstrijden te kijken. Van de rivaliteit tussen Haaksbergen en Noordlaren was tijdens de ochtend niets meer te merken.

De dorpelingen stonden allemaal toe te kijken met hun oranje Unox-muts op en groene KPN handschoenen aan hoe de mannen de strijd met elkaar aangingen voor de felbegeerde eerste plek. Heel Noordlaren zag wit van de sneeuw en oogde als een heus winterwonderland. De warme chocolade melk ging als warme broodjes over de toonbank en zorgde voor heel wat beslagen brillen. Ondanks de kou, blauwe lippen en rode neuzen was de sfeer op en top. Er werd veel gekletst en gelachen. De toeschouwers waren vooral aan het juichen voor de bikkels die dapper het ijs over scheurden. Ook de burgemeester van Haren, Pieter van Veen, stond trots langs de kant toe te kijken hoe zijn dorpelingen het ijs betraden. “Ieder jaar is het weer een flinke strijd tussen Haaksbergen en Noordlaren. Ook dit jaar was het voor ons heel spannend aangezien het ijs nog niet dik genoeg was. We willen natuurlijk niet dat mensen door het ijs zakken.” Gelukkig was dit niet het geval en kon Noordlaren weer genieten van een koude, maar leuke ochtend vol schaatsen.

Bezoekers die ervaring hadden met de marathon waren verstandig aangekleed. Een groot liefhebber die alle vijf keren trouw aanwezig is geweest, had zichzelf in een ski pak gehesen. De kou zal hem niet krijgen!