De lokale bevolking van Gambia verwacht een burgeroorlog. “Winkels zijn gesloten en iedereen blijft binnen tot middernacht om te zien of het leger het probleem oplost”, zegt lokale politicus Mustapha Mystic Drammeh. De huidige president Yahya Jemmeh weigert plaats te maken voor de winnaar van de Gambiaanse verkiezingen en dat zou commotie kunnen opleveren.

Gambiaan Drammeh, die lid is van een jongerenbeweging, is bang voor een militaire overname en bracht zijn kinderen uit voorzorg naar de veerpond in Banjul. Vanuit daar reisden de kinderen van één, acht en elf jaar mee met een kennis richting Kuntaur. Daar woont hun oma en zijn ze veiliger dan in hoofdstad Banjul, mocht het leger acties uitvoeren. De politicus blijft vanwege zijn functie zelf in Banjul: “Als ik ook zou vertrekken zouden velen hoop verliezen omdat ik zelf, als gezicht van de jongerenorganisatie, ook heb gestemd.” Vanuit deze stad slaan veel meer Gambianen op de vlucht, richting het noorden om de grens over te steken richting Senegal. “De mensen bij de pond zijn hulpeloos en konden niet eens in de veerpond komen. Erg verdrietig om te zien”, zei Drammeh. (foto)              (Gambianen op de Ferry in Banjul richting Barra, foto Drammeh)

                                         

Senegals leger naar de grens
Ondertussen naderen de militaire troepen van Senegal de grens van Gambia, meldt NOS. Het buurland dreigt in te grijpen omdat president Jemmeh de macht niet wil overdragen.

Naast de drukte op de pond naar Barra, is het ook een chaos op het vliegveld in Gambia. (Zie Tweet hieronder)

“Een kat in het nauw maakt rare sprongen”
Wijnand Buitendijk gaat veel naar Gambia om spullen te brengen en heeft daar veel contacten. Een militair vertelde al eerder tegen Buitendijk dat het onrustig zou gaan worden. De militair zei dat de bevolking zelf al sinds de uitslag van de verkiezingen op 1 december op de vlucht is. “De president is ook gewoon een idioot en is tot van alles in staat”, benadrukt Buitendijk. Dat is dan ook de reden dat de bevolking bang is. “Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Zelf bevoorraadt de Nederlander sinds 2007 ongeveer vijftien Gambiaanse gezinnen van levensmiddelen, medicijnen en schoolattributen. Dertig keer bezocht hij het land en in totaal nam hij vierhonderd bananendozen vol met spullen mee.

 Nederlandse toeristen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nederland paste het reisadvies naar Gambia eerder al aan. “De calamiteitencommissie besloot een dreigende calamiteit vast te stellen. Daarom laten we de vakantiegangers terugkomen”, zegt Daisy Homoet-Mijnhals, woordvoerder van Corendon. Reisorganisaties zoals TUI, Thomas Cook en Corendon sturen massaal vliegtuigen naar Gambia om hun toeristen terug naar Nederland te halen.

Boze twitteraars
Nederlandse vakantiegangers in Gambia uitten hun frustraties over de communicatie van hun reisorganisaties op Twitter. Bij Corendon was het erg druk op het callcenter en ze vinden het vervelend dat reizigers dat ervaarden. “Het kan zijn dat het drukker is, maar in zo’n geval doen we er alles aan om iedereen te woord te kunnen staan”, aldus Holmoet-Mijnhals.

Weinig van te merken
Recent gearriveerde Nederlanders uit Gambia vertellen tegen andere nieuwsmedia dat ze niets van de risicosituatie merkten. Dat vindt Buitendijk niet opmerkelijk: “In het hotel zie je ook niets raars.” Een kennis uit Gambia liet vandaag nog weten aan hem dat bijna alle winkels dicht zijn en dat iedereen eten aan het verzamelen is.

 Update:

De Gambiaanse vicepresident Isatou Njie-Saidy is donderdag opgestapt. Njie-Saidy is de belangrijkste Gambiaanse politicus die tot nu toe is opgestapt uit de regering van president Yahya Jammeh.

Njie-Saidy was vicepresident en minister voor vrouwenzaken sinds 1997. Volgens regeringsbronnen heeft ook de Gambiaanse minister van onderwijs zijn ontslag ingediend. Eerder zouden de Gambiaanse politiechef Ousman Sonko en legerleider Ousman Badjie al hebben gezegd dat ze geen bevelen meer aannemen van Jammeh, meldt het ANP.

Onrust

Jammeh verloor in december 2016 de presidentsverkiezingen van Adama Barrow. Maar na 22 jaar regeringsleider te zijn geweest, weigert hij te vertrekken. Dit heeft voor onrust gezorgd in de omliggende landen. West-Afrikaanse strijdmachten hebben zich in Senegal verzameld om Jammeh te overtuigen af te treden. De strijdkrachten gaven de president tot middernacht afgelopen nacht om af te treden voordat ze in zouden grijpen. Deze deadline is inmiddels verstreken, maar de legers hebben niet ingegrepen.

Barrow wordt vanmiddag 16:00 uur (lokale tijd) geïnaugureerd als president in de Gambiaanse ambassade in Dakar, de hoofdstad van buurland Senegal.

Het reisadvies voor de Gambiaanse hoofdstad Banjul is inmiddels door het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast naar code rood. Het advies is: ga er niet heen en als je er bent blijf dan binnen.