Van ‘dabbing’ tot aan ‘balconing’: jongeren doen het allemaal. De ene trend heel onschuldig, de ander soms levensgevaarlijk. Wat de meerwaarde is van deze internethypes en of die überhaupt bestaat is nog maar de vraag. Maar waarom zijn deze trends dan zo populair?

Afgelopen zomer is een 17-jarige Nederlandse toerist, die aan balconing wou doen, van zijn balkon in het Bulgaarse Sunny Beach af gesprongen en hierbij zwaargewond geraakt. Dit is maar één van de voorbeelden van de slachtoffers veroorzaakt door de trend. In Spanje is het zo vaak misgegaan dat ze een landelijke campagne zijn gestart om balconing tegen te gaan.

“Deze trends ontstaan vaak op sites als Reddit”, vertelt trendwatcher Rutger de Quay. “Ze worden hiervan overgenomen en geplaatst op Youtube of Facebook, waardoor ze een veel groter publiek krijgen. Deze filmpjes krijgen steeds meer aandacht en worden razend populair, wat als gevolg heeft dat men de video’s wil imiteren. Dit is eigenlijk de kracht van het internet en dit kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Als het eenmaal is nagedaan ontstaat er een competitie om te kijken wie het grappigst is en wie de grootste stunt kan verzinnen.”

Het verwijderen van dit soort video’s vindt De Quay niet nodig. “Sommige websites zijn afschuwelijk en soms gaan de internethypes te ver, maar op het moment dat we filmpjes gaan verbannen is er sprake van censuur. Wat wel kan is het plaatsen van een waarschuwing. Instagram waarschuwt tegenwoordig ook van tevoren als een video schokkende beelden bevat.”