2500 mensen zijn opgelicht op Marktplaats volgens de Telegraaf. Een column in de Volkskrant beweert dat ‘Marktplaats wel een vrijplaats lijkt voor dieven, helers en andere kruimelaars.’ Ervaren Marktplaatsaanbieders nemen dat met een korreltje zout. “Ik heb nog nooit iets naars meegemaakt”, aldus Marktplaatsveteraan Ton.

Met elf en een half jaar ervaring op Marktplaats heeft hij nog geen enkele vervelende ervaring opgedaan. Vreemd is dat niet, als je het aan hem vraagt. “Het is erg simpel, je moet gewoon nooit op afstand kopen.” Wanneer je dit wel doet, neemt de kans natuurlijk drastisch toe dat je wordt afgezet. Je kunt immers ook niet zien of het product dat je wilt hebben wel van de kwaliteit is die wordt aangegeven.

“Gewoon komen kijken”

Volgens Ton is het erg belangrijk dat je, als aanbieder, mensen gewoon langs laat komen en contant laat betalen: “Je moet gewoon komen kijken. Niet via-via met bankbetalingen werken, gewoon komen kijken.” Dan loop je volgens Ton het minste risico. Aanbieder Remko, met tien jaar Marktplaatservaring, “Als aanbieder moet je gewoon opschrijven wat het product is en geen loze beloftes doen.”

Voor de nieuwelingen op Marktplaats heeft Remko de gouden tip: “Als iets te mooi lijkt te zijn om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.”