Ondanks een waarschuwing voor extreem lawinegevaar besloot een 33-jarige Amsterdammer afgelopen zondag om, onder leiding van een gids, buiten de pistes op de Trittkopf in West-Oostenrijk te gaan skiën. Een lawine van 300 meter lang en 80 meter breed bracht hem om het leven. Hoe gevaarlijk is het skiën buiten de piste eigenlijk?

‘’Je moet zelf oordelen of iets veilig is. Bij offpiste speel je een spelletje waarbij er niets, maar werkelijk níets, wordt aangegeven.’’ Daar zit volgens commercieel directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging precies het probleem waar het spanningsveld begint.

Risicosport
Doordat het een risicosport is, is er wel kennis van zaken nodig. ‘’Er zijn vaak ook andere ski’s en een andere uitrusting’’, vertelt Philip de Koningh van de Nederlandse Vereniging van Ski- en Sneeuwsportleraren. ‘’In principe zal je buiten de piste altijd een rugzak met basisuitrusting mee moeten nemen: een schep, een sondeerstok (een lange, dunne metalen stang die door wintersporters wordt gebruikt om een lawineslachtoffer te lokaliseren voordat hij uitgegraven wordt, red.), een lawinepieper en eventueel een airbag.’’

Volgens Romani (Nederlandse Ski Vereniging) is er één regel waar je je aan moet houden als je verantwoord buiten de piste wilt skiën en dat is dat je nooit alleen gaat. Dit heeft wel ervaring en kunde nodig. Rolf Westerhof van Snow Safety Centre vindt dat je in staat moet zijn om implicaties van een lawinebericht te vertalen naar wat je wel en niet kan gaan doen. ‘’Kort samengevat: er gaat wel een wereld aan kennis in schuil.’’

Voldoende basis
Als je goed parallel kunt skiën, zou dat volgens Romani (Nederlandse Ski Vereniging) voldoende basis moeten zijn om buiten de piste te skiën. Wel moet je je gewicht wat beter verdelen over beide ski’s, zodat je wat meer gaat drijven. ‘’Naarmate je snelheid krijgt zal je gaan floaten in de diepsneeuw en moet je je gewicht meer verdelen over twee ski’s, terwijl je op een ijzige piste meer skiet op je dalski (de ski die de buitenste, wijdere bochten maakt en ‘dichter bij het dal’ staat, red.) dan op je bergski (de ski die de binnenste, kleinere bochten maakt en ‘dichter bij de berg’ staat, red.)’’

Ongerept
‘’Het gevoel van vrijheid, dat je één bent met de natuur’’, is volgens De Koningh (Nederlandse Vereniging van Ski- en Sneeuwsportleraren) de voornaamste beweegreden dat mensen buiten de piste skiën. ‘’Door de ongerepte sneeuw skiën geeft een aparte ervaring, een kick.’’ Romani (Nederlandse Ski Vereniging) vertelt dat de hang naar avontuur en een nieuwe uitdaging daar ook bij zitten. ‘’Je bent de eerste die een spoor door de sneeuw trekt en dat is voor veel skiërs de droom van het skiën.’’

Er zijn ook offpiste routes met een gids, die in een risicomanagement bepaalt waar je kan skiën en je de basisvaardigheden bij brengt. Volgens Westerhof (Snow Safety Centre) is dat de meest veilige methode, maar in de praktijk is dat soms anders. ‘’De jongens in Oostenrijk waren ook met een gids onderweg, maar daar ging het mis. Je verkleint het risico wel, maar risico nul komt in deze tak van sport niet voor. Dat is het grote verschil tussen op en buiten de piste. Honderd procent veilig wordt het nooit.’’