NoordlarenDe eerste marathon van het jaar op natuurijs is woensdag gewonnen door de 26-jarige  Simon Schouten. Als tweede en derde eindigden respectievelijk de Groningers Robert Post en Sjoerd den Hertog. Jorrit Bergsma, Olympisch kampioen op de 10.00 meter, eindigde op de veertiende plek.

Van de 68 mannelijke deelnemers hebben 44 schaatsers de marathon uitgereden. In de 74ste  ronde ontstond er een kopgroep van negen heren die zich losrukten uit het peloton. Jorrit Bergsma, achtergebleven, liet zich terugzakken om vervolgens de kopgroep op sleeptouw te nemen. Elf rondes voor het einde werd de baan overgeleverd aan de negen koplopers. Hierna deed zich een spannende eindsprint voor. In de 125e en laatste ronde voorkwam Schouten dat Robert Post hem kon passeren in de bochten en vervolgens sprintte hij als eerste de finish over.

Afgelopen maandag zat Schouten aan tafel bij DWDD. Hij, en zijn zus, werden door oud-schaatser Erik Hulzebosch gepresenteerd als de grootste kanshebbers op een Elfstendentocht-zege – mocht die tocht er dit jaar van komen.