TILBURG – Na het incident van maandag op Gymnasium Den Bosch, waarbij een wiskunde docent zichzelf om het leven bracht, komt Slachtofferhulp Nederland meteen in actie. Er zijn niet alleen bijeenkomsten op school, de kinderen worden ook thuis geholpen.

“Dit is voor iedereen een schokkende en ingrijpende gebeurtenis geweest, zeker voor de mensen die het hebben zien gebeuren. Mensen raken door dit soort schokkende gebeurtenissen erg in de war. Sommigen reageren emotioneel, anderen weer bang” , vertelt Peter Hawinkels, hoofd Slachtofferhulp regio Zuidoost Nederland, aan het Brabants Dagblad. Slachtofferhulp Nederland biedt slachtoffers na een ernstige gebeurtenis hulp aan om hun leven weer op de rit te krijgen. Het staat de slachtoffers vrij om de hulp te aanvaren. Wanneer iemand geen behoefte heeft om direct geholpen te worden kunnen zij ook op een later moment Slachtofferhulp inschakelen.

Lieke van Loon, communicatiemedewerker bij Slachtofferhulp Nederland, vertelt dat niet alleen de leerlingen op school hulp krijgen, maar ook thuis. “Wij helpen kinderen vanaf 12 jaar. In het geval van Den Bosch zitten er ook kinderen bij die jonger zijn dan 12. Wij praten dan met de ouders over hoe zij de kinderen thuis het beste kunnen opvangen.” Zoals maandag is er een grote groep leraren en leerlingen bij betrokken. De school overlegt samen met Slachtofferhulp over de bijeenkomsten die op school gehouden worden.

Slachtofferhulp heeft ook een hoop vrijwilligers in dienst die slachtoffers opvangen. “Ik ondersteun mensen die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Ik ondersteun mensen bij het verwerken van de gebeurtenis, voornamelijk door onbevooroordeeld naar mensen te luisteren”, vertelt Esther Verstegen, een van de vrijwilligers van de organisatie. “Na mijn studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) besloot ik eerst een jaar de horeca in te gaan. Dat beviel me goed maar ik begon toch het werken en helpen van mensen te missen. Zo kwam ik bij vrijwilligerswerk. Dat is ook iets wat ik van thuis heb meegekregen, en wat altijd al heeft gespeeld.”

Mensen die hulp krijgen van Slachtofferhulp Nederland maken de meest afschuwelijke dingen mee. Als vrijwilliger is het dan ook niet altijd makkelijk om het niet mee naar huis te nemen. “Het kan af en toe lastig zijn om dat bij het dichtdoen van de deur, achter me te laten.” Vanuit Slachtofferhulp is er een werkbespreking voor de vrijwilligers, waarbij heftige casussen besproken kunnen worden. “Er is altijd wel een collega aanwezig die even de tijd neemt voor een gesprek. En daarnaast heb ik veel lieve mensen om me geen waar ik altijd bij terecht kan. Ik waarborg dan wel de privacy van mijn cliënten, maar ik kan dan toch even vertellen wat ik heb gehoord.”

Esther vertelt dat bij Slachtofferhulp Nederland eigenlijk iedere medewerker wel een zogeheten Piket-dienst draait. Dit houdt in dat je 24/7 gebeld kan worden, voor een calamiteit zoals bijvoorbeeld in Den Bosch. “Wij zorgen dan voor de eerste opvang. We kijken dan bijvoorbeeld waar mensen op dat moment behoefte aan hebben en of ze mensen hebben die hen thuis op kunnen vangen. Wij stellen de mensen gerust.” Iedere vrijwilliger krijgt wanneer zij beginnen bij Slachtofferhulp een training. “Het blijft natuurlijk lastig om je op situaties voor te bereiden omdat alles anders is.”