Bij de Subway aan de Professor Goossenslaan in Tilburg werd woensdagochtend gas geroken, politie en brandweer waren iets na half 9 aanwezig. Uit voorzorg werden het pand, de omliggende winkels en bioscoop ontruimd. Zo’n veertig mensen werden opgevangen in de aula van de Fontys Hogeschool aan de overkant.

Iets na twaalven is er, op een vergeten stukje afzetlint na, al niks meer te merken van de ontruiming eerder die dag. De zaak zit gewoon vol met lunchende mensen. In een gangetje achter het pand wordt nog wat gesleuteld in een meterkast. Vanochtend werden de gas- en elektriciteitsmeter van het pand vervangen voor slimme meters. De meters, die automatisch de meterstanden kunnen uitlezen, worden momenteel door het hele land geïnstalleerd. Ironisch genoeg gebruikt de broodjeszaak niet eens gas, zo vertelt eigenaar Carlo Schumacher. “Toch moest de meter vervangen geworden, en daarbij is een gasleiding geraakt. Vlak voor we open gingen, stond de hele zaak vol gas. We hebben direct de brandweer gebeld.”

Het lek heeft ervoor gezorgd dat de Subway dicht moest van half 9 tot half 11. “Daar ga ik natuurlijk compensatie voor aanvragen. De netbeheerder weet ook dat ze fout zaten, want het waren hun monteurs die het lek veroorzaakt hebben. Dus dat komt wel goed.”

Op de site van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is te lezen dat het ontsnapte gas bleef hangen in het lage plafond van het pand. Marieke van Wijk, woordvoerster van  Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, vertelt dat het daardoor moeilijker is de ruimte te ventileren. “Daarvoor is een hele grote ventilator op een strategische plek geplaatst, die het gas letterlijk naar buiten heeft geblazen. We wisten dat het een grote concentratie gas betrof en dat het luchten even zou duren. Daarom is gekozen om de directe omgeving van de winkel af te zetten. Een grote concentratie gas die naar buiten wordt geblazen, brengt natuurlijk ook veiligheidsrisico’s met zich mee.”

Foto’s: Diederik Cools / www.district-brabant.nl