Het jaar 2017 begint met twee schietpartijen in het uitgaansleven. Club Reina in Istanbul tijdens nieuwjaarsnacht en afgelopen weekend was het Mexicaanse Playa Del Carmen raak. Hoe kunnen wij ons weren tegen dit geweld en wat zeggen horeca-eigenaren in de omgeving van Tilburg en Eindhoven van dit fenomeen?

In principe is de kans om getuige te zijn van een aanslag aanwezig maar hij is erg klein. De kans dat je omkomt in een auto-ongeluk is nog steeds vele malen groter.

Comfortzone

In de omgeving van Tilburg en Eindhoven raakt het personeel van uitgaansgelegenheden niet in paniek: “We zijn altijd streng beveiligd geweest, camera’s en een beveiliger voor de deur. We kunnen moeilijk voor iedere eenmansactie de ME voor de deur zetten’’, zegt Sven de Brouwer van Café Thomas in Eindhoven.  Ook bij de Effenaar in Eindhoven is men niet in paniek, meldt directeur Jos Feijen: “ We zijn als Effenaar altijd erg alert en aangesloten bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Mocht er een concrete dreiging zijn, dan vertellen zij ons wat we moeten doen in geval van nood.’’

Weerbaarheid

Terrorismedeskundige Peter Knoope vertelt hoe we op kunnen staan tegen dit geweld: “De enige manier om ons te weren tegen deze vorm van geweld is alleen mogelijk als de inlichtingendiensten.’’ Verder meldt Knoope dat de politie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding goed met elkaar moeten blijven communiceren, en tijdig zien waar dreiging is. “Gaat het toch mis, dan moet je echt een engel op je schouder hebben’’, zegt Knoope. Verder kunnen we niet anders dan gewoon onze dingen blijven doen: “Door niet meer uit te gaan, spelen we deze terroristische jongeren alleen maar in de kaart’’.

Wraak

Van stoer doen of willen provoceren om op te vallen is volgens Knoope geen sprake: ‘’De mensen die aanslagen plegen uit naam van IS zijn vaak kansarme jongeren die niet mee kunnen komen in deze Westerse maatschappij, waarin ideologieën vrijwel compleet zijn uitgebannen en waar ‘de markt’ en carrière maken voorop staan.’’ Verder laat Knoope weten dat religie  hun toevluchtsoord is en dat extremisme ontstaat als mensen geen toekomstperspectief meer hebben. Mensen nemen dan andere normen en waarden aan en deze gaan ze verdedigen. Daarnaast vinden veel Jhiadisten dat het hele Westen moet boeten voor de militaire interventie in Irak en de gruwelijke misdaden die toen zijn gepleegd. Daarom willen ze zoveel mogelijk slachtoffers maken voordat zij in het Walhalla beloont worden door Allah voor hun daden.

Als het gaat om een terroristische aanslag uit naam van een groepering als IS, zijn homoseksuelen een groep die mogelijk gevaar loopt.  In het kalifaat zijn enkele keren homoseksuele mannen van het dak afgegooid vanwege hun geaardheid. We spraken met mede-eigenaar Fransjan Marijnissen van homobar De Lollipop. “De aanslag in Orlando werd natuurlijk niet gepleegd door een Jihadist maar was voor ons een extra grote schrik. Het schietincident vond vlak voor de Tilburgse Kermis plaats.  In Tilburg hebben we natuurlijk jaarlijks Roze Maandag, tijdens de kermis en dat zijn voor De Lollipop wel echt hoogtijdagen. We hebben toen alle registers opengetrokken: extra cameratoezicht en bewaking in en om het pand.’’ Volgens Marijnissen is het belangrijk dat mensen naar het café durven te blijven komen, niet alleen naar de Lollipop maar naar alle uitgaansgelegenheden.