Actief zijn op het internet, als particulier of bedrijf brengt veel gevaren met zich mee. Een van die gevaren is ransomware. Cybersecurity engineer Robin Wolters van het antivirusprogramma ESET, expert op het gebied van kwaadaardige software, geeft enkele tips over hoe je besmettingen met dit soort software kan voorkomen.

Hoe kan je pc worden geïnfecteerd?

“Een geïnfecteerde pc loop je makkelijker op dan gedacht.”

Echter snappen hackers dat ze hun kwaadaardige software moeten verbeteren. Zo bestaan er tegenwoordig mailtjes die er precies uitzien alsof ze van bijvoorbeeld Gmail zijn. In zo’n mailtje staat dan dat je je wachtwoord moet veranderen door op een linkje te klikken, waarna er een exploit kit wordt geïnstalleerd en je bestanden onbereikbaar worden.

Hoe bescherm ik mijn pc hiertegen?

Tip 1

Zorg ervoor dat je een virusscanner op je pc hebt en hou hem altijd up to date. Volgens Wolters zijn virusscanners als AVG, ESET en McAfee meestal al voldoende om een infectie te kunnen voorkomen.

Tip 2

Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van je browser gebruikt. Oudere versies zijn namelijk vaak doelwit voor de verspreiding van ransomware.

Tip 3

Denk goed na over waarop je klikt. Wanneer je van een onbekend  e-mailadres een document of linkje gestuurd krijgt is de kans natuurlijk groot dat het een virus is. Ook wanneer de mail volledig authentiek lijkt moet je ervoor zorgen dat je alles controleert voordat je ergens klikt.

Tip 4

Wanneer je toch wordt geïnfecteerd, kun je contact opnemen met je virusscanner. Zij kunnen het bestand waardoor je bent geïnfecteerd onderzoeken en er door middel van reverse engineering voor zorgen dat de ransomware die jouw pc heeft geïnfecteerd voortaan wordt tegengehouden door de virusscanner.

Ransomware is een relatief nieuw begrip in de wereld van de cybercriminaliteit. Zo’n vier jaar geleden kreeg ESET, een bekend antivirusbedrijf voor het eerst melding van een gekaapte pc. Hackers zijn innovatief, “er bestaat een constant kat en muisspel tussen antivirusprogramma’s die proberen computers te beschermen en hackers die daar weer een weg omheen proberen te vinden.” Aldus Robin Wolters van ESET. Blijf dus altijd op je hoede.