Uit onderzoek van De Hoorstichting blijkt dat jongeren steeds bewuster worden van de gevaren van blootstelling aan hard geluid. Toch passen jongeren hun gedrag vaak niet aan. Daarom pleit De Hoorstichting voor meer aandacht voor gehoorschade door harde muziek.

Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam blijkt dat een op de vier jongeren gehoorschade heeft. Volgens de GGD komen daar jaarlijks 22 duizend jongeren bij. Woordvoerder van De Hoorstichting Muchiko Lotter: “Bezoekers van festivals met harde muziek lopen grote kans op gehoorschade wanneer ze geen bescherming dragen. Bewustwording van dit gevaar is daarom erg belangrijk.

Lotter: “Concertgebouwen en festivals hanteren vaak de norm van 103 decibel. Zonder gehoorbescherming is de kans groot dat mensen tijdens blootstelling aan dit volume gehoorbeschadiging oplopen. Al vanaf 80 decibel kan er schade optreden.” Volgens De Hoorstichting kan schade voorkomen in de vorm van een slechter gehoor. Ook kunnen festivalgangers een blijvende ruis of piep oplopen door de muziek. Lotter: “Het is van groot belang dat iedereen die naar een festival of concert gaat, goede gehoorbescherming draagt.”

Het initiatief I Love My Ears zet zich in voor meer gebruik van gehoorbescherming. Dit doen ze door het promoten van earplugs. De woordvoerder van I Love My Ears geeft aan dat earplugs vroeger duur of van slechte kwaliteit waren. Tegenwoordig zijn ze veel goedkoper en van betere kwaliteit. “Goede plugs zijn al verkrijgbaar vanaf drie euro. De plugs filteren de schadelijke geluiden uit de muziek, echter blijft de kwaliteit van de muziek gelijk.” Volgens I Love My Ears is er al een cultuuromslag gaande op festivals. “Waar earplugs vroeger als niet stoer of overdreven werden gezien, zie je nu dat het steeds normaler wordt. Gehoorbescherming wordt steeds vaker gebruikt, ook is bescherming tegenwoordig op vrijwel alle festivals en bij bijna elk concertgebouw verkrijgbaar.” Toch zijn er nog veel mensen die het risico op gehoorschade negeren, zo geeft het initiatief aan. “Het kan en moet nog een stuk beter.”

Ook de woordvoerder van Poppodium 013 in Tilburg geeft aan dat gehoorbescherming makkelijk en goedkoop te verkrijgen is tijdens concerten. Op de vraag waarom de muziek niet gewoon wat zachter kan, is het Tilburgse concertgebouw duidelijk: “Wij hanteren de norm van 103 decibel, dit volume kan bij verschillende muziekgenres niet zachter omdat de beleving dan minder wordt. Dit geldt voor onder anderen de muziekstijlen heavy metal en dubstep. Gasten klagen dan dat de bas niet voelbaar is of dat de omgevingsgeluiden boven de muziek uitkomen. Ook zijn er bands die klagen wanneer ze met een zachter volume moeten spelen.”

Volgens Lotter is het zeer schadelijk om het volume harder dan 103 decibel te zetten, dit omdat de kans op gehoorschade dan zelfs met bescherming hoog is. Toch bestaan er geen wetten die een maximum aantal decibels vaststellen. 013 geeft aan dat het uiteindelijk dus aan de productie van feesten is om te bepalen hoe hard de muziek staat. “De verantwoordelijkheid ligt bij zowel de organisaties, als bij de gasten. Mensen moeten wel goed ingelicht worden over de gevaren van harde muziek.”

Werknemers van festivals en concerten worden wel beschermt door de wet. In de Arbowet staan normen waaraan de werkgever moet voldoen. Zo moeten werknemers beschermd worden voor gehoorbeschadiging. Dit kan door het aanbieden van bescherming of door de muziek op een dusdanig volume te zetten dat het niet schadelijk is. Lotter verwacht dat er in de toekomst ook wetten gaan komen die bezoekers van festivals beschermen, echter is er een grote groep die deze regelgeving tegenwerkt. Dit zijn met namen dj’s en bands die de ervaring van hun muziek niet achteruit willen zien gaan. Tot de wetten er zijn blijft De Hoorstichting zich inzetten voor betere gehoorbescherming.