Damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen staan al met één poot in het graf. Na jaren strijd is de provincie Noord-Holland aan de winnende hand. De uitspraak van de raad op woensdag luidt dat er nu al kleine aantallen damherten mogen worden afgeschoten. Het bezwaar van de Faunabescherming dat andere dieren last zouden hebben van de geweerschoten is, afgewezen.  

 De faunabescherming, die tegen het jagen op wild is, maakt zich sterk voor de damherten in de buurt van Haarlem. De damherten zouden volgens de gemeente schade aanrichten aan de natuur door het op te eten. Ze zouden ook verkeersgevaarlijk zijn. Maar de Faunabescherming is van mening dat de damherten niet de problemen veroorzaken die de provincie en waternet aangeven.

Protest

´´Als het plan van de provincie uiteindelijk wel doorgaat dan laten we het er niet bij zitten,´´ aldus Harm Niesen, woordvoerder van de Faunabescherming. De demonstranten zullen dan andere manier gaan bedenken om de boswachters tegen te houden. ´´De boswachter mogen niet schieten als er bezoekers in de buurt zijn. Door vaak aanwezig te zijn kunnen we de schietpartijen makkelijk tegenwerken,´´ vervolgt Niesen.

Uiteindelijk hoopt de faunabescherming dat het allemaal niet nodig zal zijn. ´´Als we gelijk krijgen van de rechter blijft de natuur echt de natuur. De damherten zullen zich uiteindelijk vanzelf minder gaan voortplanten. En dan hoeven er helemaal geen onschuldige dieren worden afgemaakt.´´

´´Het is inderdaad zo dat damherten op een gegeven moment zichzelf minder gaan voortplanten. Maar dit is alleen als er voedselschaarste is,´´ stemt bioloog Diederik van Liere in. Omdat er nog genoeg voedsel is voor lange periode zou het nog lang kunnen duren voordat de dieren zelf de natuur weer in balans brengen.

Natuur eromheen

En dat is precies een belangrijk argument van de provincie. ´´We zijn niet alleen verantwoordelijk voor de damherten in het gebied, maar ook voor de andere dieren en vegetatie,´´ reageert Linda Mooj, woordvoerster van natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. De gemeente en het natuurgebied hebben op korte termijn een oplossing nodig voor het probleem. Het duur te lang om de natuur zelf zijn werk te laten doen.

Voorlopig is er dus nog geen uitspraak gedaan over het leven van de damherten. Wel zijn er al plannen vanuit het natuurgebied als de herten toch worden geschoten. Er is een dossier waar alle informatie instaat over de gang van zaken. Zo worden de ingewanden van de dode dieren eruit gehaald en de lichamen worden verkocht aan omliggende horecagelegenheden.