Plantenkassen op een braakliggend stuk grond en een theater in een oude staalfabriek. Dit soort pop-up winkels en initiatieven zie je tegenwoordig steeds vaker. Living in Transition, een cursus gegeven door de Fontys International Lifestyle Studies, neemt je mee naar dit soort projecten.

De cursus richt zich op de vernieuwingen binnen de stedenbouw, en hoe dit de stad en de leefomgeving van mensen beïnvloedt. Twee docenten van Fontys laten op verschillende plekken in Tilburg zien hoe gebieden op andere manieren ingericht kunnen worden dan bijvoorbeeld een projectontwikkelaar zou doen.

De cursus “Living in Transition”, die deze plekken bezoekt, is een onderdeel van het vierdejaars programma van de Fontys International Lifestyle Studies. “Het is onderdeel van het specialisatie-vak “Living.” Dat gaat over vraagstukken rondom architectuur en leefomgeving, maar ook dingen zoals dit”. vertelt docent Saar van der Spek, die de cursus geeft.

Een goed voorbeeld van waar de cursus zich op richt is bijvoorbeeld De BOUWplaats. Deze vroegere fabriek wordt nu anti-kraak gebruikt om allerlei verschillende pop-up winkeltjes neer te zetten. Van een Italiaan tot een theater tot iemand die glutenvrije gebakjes bakt, het gebouw is compleet nieuw ingericht.

Het tweede voorbeeld waar de cursisten waren, was de Stadstuinderij. Wat eerst een braakliggend terrein was, wordt nu gebruikt om verschillende dieren zoals kippen en koeien (die je helaas niet kon zien) te houden. Ook zijn er twee grote plantenkassen neergezet, waar allerlei verschillende groenten (onder andere snijbonen en andijvie) worden verbouwd.

Ook deelnemer Jan Wouters, kandidaat-raadslid voor de PvdA, is enthousiast over de cursus. “Ik ben al een jaar of zeven met pensioen en ik ben aan het kijken hoe ik me nuttig voor de samenleving kan maken. Ik vind het altijd leuk om nieuwe ideeën op te doen, dus ik ben er vrij positief over.”

Pop-up winkels zijn een goede manier om de samenleving van onderop te veranderen, aldus Wouters. Van der Spek deelt deze mening. “Op dit soort plekken stimuleer je nieuwe economieën en nieuwe initiatieven door bijvoorbeeld hier pop-up winkeltjes te openen. Dat geeft kansen voor mensen met weinig geld om hun initiatief op een serieuze manier aan te pakken en die wel te beginnen. Je ziet wat er op sommige plekken uit kan komen.”

De cursus, die tot het eind van deze maand duurt, is onderdeel van het lespakket van Fontys, maar is open voor iedereen. “De Kennismakerij, waar wij de cursus normaal gesproken houden, is een plek die veel nieuwe initiatiefnemers in de stad ondersteunt en wil ondersteunen, en daar gaat het vak ook over. Dus ik dacht ‘er is eigenlijk geen betere plek dan die plek om te zitten’. De Kennismakerij is daarentegen ‘een vooruitgeschoven post van de Bibliotheek’ en wilde dus dat haar achterban er ook profijt van kon krijgen”, legt Van der Spek uit.

En het gaat nog opvallend goed ook. Gisteren waren het er drie of vier, maar normaal gesproken zijn er tien tot vijftien externe studenten die de cursus volgen, en er staan nog twintig op de lijst. Ook onder bijvoorbeeld architecten en landschapsontwerpers is de cursus erg populair.

Hoewel de cursus door de deelnemers als interessant en boeiend werd ervaren, was het wel jammer dat je weinig eigenaars van de pop-up winkels te spreken kreeg. “Ik had graag met wat ondernemers willen spreken om te kijken wat het hun nu op deze manier oplevert en om het natuurlijk echt in de praktijk te ervaren”, vindt deelnemer Paul van Duijhoven. Desondanks heeft hij de cursus wel als nuttig ervaren.