Voor velen zijn piercings een manier van zichzelf uiten, maar voor tandartsen en orthodontisten zijn ze eerder een gevaar. Waar sommige kansen zien om zichzelf of hun cultuur te uiten, ziet universitair hoofddocent orthodontie Rein Kuitert afbrokkelende tanden: “Er zullen barsten komen in de tanden.”

Kuitert: “Daarbij is er ook nog een kleine kans dat de tanden verschuiven door de piercings.” Wanneer je bij de orthodontist bent, kan het zijn dat je tanden niet goed op elkaar staan. Als dit het geval is schuren ze tegen elkaar wanneer je bijvoorbeeld praat of eet. Dat geschuur is gevaarlijk; zo slijt je tandglazuur weg, en zal je gebit  extra vatbaar zijn voor tand- en tandvleesproblemen. Zo kun je met een slecht rechtgezet gebit op je veertigste al last krijgen van afbrokkelende tanden.

Volgens Kuitert geldt hetzelfde principe voor orale piercings, alleen schuren de piercings nu langs de tanden: “Ik zou het sowieso afraden. Het is alleen al niet aan te raden vanwege de kans op infecties en allergische reactie.” De universitair docent zegt dat er natuurlijk niet bij iedereen problemen voorkomen, maar laten we zeggen ‘bij de meesten wel’. Hij zegt: “Het is een kwestie van tijd voordat een piercing tanden beschadigt.” Het is zelfs zo dat bij orale piercings dat na enkele jaren het tandglazuur weggeschuurd zal zijn. De universitair docent legt uit: “Er zullen langzaam barsten komen in de tanden. Dat zal dan weer resulteren in het afbrokkelen van je gebit.”

Ook woordvoerder van de Belangenbehartiging voor Tatoeëerders en Piercers (BVTP) Giel ziet het gevaar van orale piercings, toch raadt hij het niet af: “Het is altijd heel verleidelijk om met de piercing te gaan spelen, tegen de tanden tikken en zo.” Hij zegt het altijd wel even maar raadt het verder niet expliciet af.

Op de site van de Vereniging van Professionele Piercers staat dat polymeer bolletjes in plaats van metalen bolletjes aan de binnenkant van orale piercings de schade aan tanden minimaliseert. Rein Kuitert is het hier niet helemaal mee eens: “Dat ligt minder hard in de mond, wat dat betreft zal dat wel minder schade aanrichten. Maar met gebruik van metaal is er minder kans op infecties: metaal is namelijk veel minder poreus, en is makkelijker te polijsten dan plastic. Ik zou er zelf nooit een nemen”