Tegenwoordig is het normaler om een hevig opgemaakte vrouw tegen te komen, dan eentje zonder make-up. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het uiterlijk en de manieren waarop je de make-up kan perfectioneren. Maar wat doet het met de huid?

Huidspecialiste Ida van Weverwijk ziet geen gevaar in het gebruiken van make-up. “Het ligt aan het huidtype”, vertelt ze. “Dat verschilt namelijk per persoon. Een paar jaar terug was het zo dat make-up de huid kon beschadigen, omdat deze werd afgesloten door de goedkope producten die erop werden gesmeerd. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Make-up is geavanceerder en bevat mineralen die de huid beschermen en juist voeden. Als je er maar voor zorgt dat de basis goed is. Zolang je een goede crème gebruikt die bestemd is voor op je gezicht en je de huid goed blijft reinigen kun je gerust zoveel make-up gebruiken als je wilt.”

Dit doet visagiste Zeynep Beder dagelijks. “Wat voor look ik creëer hangt af van wat de cliënt wil en welke producten ik gebruik hangt inderdaad van het huidtype van de cliënt af”, legt ze uit. “Ik begin meestal met een moisturizer, waarna ik een base aanleg voor de primer en foundation. Hierna gebruik ik concealer voor onder de ogen. Na dit te hebben aangebracht ga ik verder met het contouren en highlighten van het gezicht. Dan zijn de ogen aan de beurt. Ik gebruik ongeveer drie tot vier kleuren oogschaduw voor één look. Hierna ga ik aan de slag met de eyeliner en de wenkbrauwen. Als laatst appliqueer ik de lippenstift en maak ik het af met een setting spray, om er absoluut zeker van te zijn dat het allemaal goed blijft zitten.” Wees gerust: naar haar weten heeft ze nog niemands huid beschadigd.