Hoewel woensdag de eerste marathon op natuurijs werd verreden, ‘giet’ de Elfstedentocht waarschijnlijk ‘net oan’. De schaatsen van de deelnemers aan de laatste Elfstedentocht zitten inmiddels al weer twintig jaar in het vet. In Oostenrijk is er echter wel een alternatief voor de Tocht der Tochten.

Stichting Wintersporten organiseert van dinsdag 24 januari tot zaterdag 4 februari een alternatieve tocht op de Weissensee, een bergmeer in de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk. Voorzitter Toine Doreleijers: ”Het idee is dertig jaar geleden ontstaan, omdat er in Nederland behoefte is aan schaatsen op natuurijs. We zijn een schaatsgek volk.”

29e keer
In Nederland is bijna geen mogelijkheid om op natuurijs te schaatsen. ”Bij Aart Koopmans is het idee ontstaan om in het buitenland te kijken waar wél ijs is, zodat mensen met enige zekerheid kunnen gaan schaatsen.” In 1974 vond de eerste Alternatieve Elfstedentocht plaats in het Noorse Lillehammer. ‘Een jaar later was het ijs daar verre van betrouwbaar en streek hij neer in het Finse Lahti’, is te lezen op de website. Het evenement stond verder nog in Vermont (USA), Ottawa (Canada) en Polen en kwam uiteindelijk op de Weissensee uit, waar dit jaar voor de 29e keer een alternatieve Elfstedentocht wordt gehouden.

Natuurijsschaatsen in leven houden
Door de tocht in Weissensee houdt Stichting Wintersporten het natuurijsschaatsen in leven. ”Daarmee doen wij iets goeds voor het schaatsen.” Jaarlijks komen er dan ook zesduizend Nederlanders op het evenement af. ”We hebben enige naam onder de schaatsers. Ons evenement is wijd en zijd bekend.” De deelnemers hebben allen een eigen achtergrond. ”We hebben mensen die echt fanatiek schaatser zijn, professionals en zelfs Olympische medaillewinnaars, terwijl anderen recreatief schaatsen of het gewoon een keer willen proberen.”

Fenomeen
Marathonschaatsster Carla Ketellapper-Zielman is één van die deelnemers. In 2012 won zij de Alternatieve Elfstedentocht. ”Iedereen die marathon schaatst gaat eind januari naar de Weissensee, want het is een hele belangrijke wedstrijd voor ons. Nederlanders die daar heen gaan zijn helemaal schaatsgek. Het is een machtig mooie sfeer.” Ze denkt daarentegen niet dat het de Elfstedentocht kan evenaren. ”Dat is zo’n fenomeen geworden. Qua beleving en capaciteit is dat veel groter.” Ze is blij dat er een alternatief als Weissensee is, zodat marathonrijders toch tweehonderd kilometer kunnen rijden.

”Het ijs ligt er goed bij”
Deelnemers kunnen zich via de website van Alternatieve Elfstedentocht Weissensee aanmelden en moeten zelf hun accommodatie en reisvervoer regelen. ”Wij zorgen ervoor dat hier een goed evenement wordt georganiseerd”, laat Doreleijers weten. Momenteel is de organisatie druk met voorbereiden. ”Het ijs ligt er goed bij. We zijn de start en finish aan het opbouwen en de eerste tent aan het inrichten. Daarna kan het beginnen!”