Studenten die een tweede studie willen volgen zouden hiervoor even veel collegegeld moeten betalen als voor hun eerste studie. Daarvoor pleit D66. Hoe hoog het collegegeld is voor een tweede studie hangt nu af van de universiteit en de bedragen kunnen oplopen tot 32.000 euro per jaar.

D66-kamerlid Paul van Meenen maakt zich in hard voor deze wijziging. “Nederland kan geen kenniseconomie zijn zonder te investeren in kennis. Door gemiddeld 13.000 euro per jaar te vragen voor een tweede studie, maak je dat voor studenten bijna onmogelijk.” Voor deze verandering maakt D66 tweehonderd miljoen euro vrij in hun verkiezingsprogramma.

Instellingsgeld

Veel studenten die zich willen verbreden na hun opleiding, lopen hierdoor tegen hoge kosten aan. In plaats van collegegeld betalen zij instellingsgeld aan de universiteit, wat in de praktijk erg hoge bedragen zijn. Zo kost een masteropleiding geneeskunde bij Maastricht University 32.000 euro per jaar.  Marieke de Kort van Tilburg University stelt studenten gerust. “Na een hbo-bachelor betaal je bij ons wel gewoon het normale collegegeld als je een master komt doen”, legt ze uit. “Het instellingsgeld is hoger omdat wij voor reguliere studenten subsidie krijgen van de overheid. Als ze een tweede studie komen doen, vervalt dat. Het extra geld dat wij vragen, is om daarvoor te compenseren. Voor elke student krijgen wij hetzelfde bedrag.”

Premaster

Als je van een hbo-opleiding naar de universiteit gaat voor een master, moet je in veel gevallen een premaster volgen. Een premaster dient als toegangsbewijs naar een masteropleiding. Een premaster kun je niet volgen van het wettelijk collegegeld, maar een vergoeding aan de universiteit. Deze vergoeding betaal je per studiepunt en hoeveel studiepunten je nodig hebt voor je master bepaalt de universiteit. “Om te voorkomen dat deze bedragen astronomisch hoog worden, hebben we dit vastgelegd op een maximum. Bij ons dit maximum hetzelfde als het wettelijk collegegeld”, vertelt Lianne Dirven van Radboud Universiteit Nijmegen. “Veel andere universiteiten doen dit ook, maar zij hebben hier wel vrijheid in. Dus het zou zomaar kunnen dat een premaster op een andere universiteit erg duur kan zijn.”

Toch twee studies volgen

Freek van Haren studeert bestuurskunde op de Avans Hogeschool in Den Bosch. Hij is van plan om, ondanks de kosten, een master te gaan volgen in Leiden. “Geld speelt voor mij geen rol omdat je tegenwoordig renteloos kan lenen. Of het nou regulier collegegeld is of een dure premaster, lenen moet ik sowieso,” vertelt hij. “Iedereen die studeert is bewust van de meerwaarde van een master. Een paar duizend euro meer of minder zou geen verschil moeten maken voor het diploma wat je uiteindelijk in handen hebt.”

Student Lars Leenders koos voor een andere route. “Ik volg twee studies maar het collegegeld betaal ik maar een keer. Als ik achteraf een tweede studie zou doen, wordt het stukken duurder. Dus nu moet ik het maar wat drukker hebben.” Leenders studeert momenteel geneeskunde en bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden. “Sommige universiteiten bieden daar zelfs programma’s voor aan. Dat je in plaats van een bachelor in drie jaar, je er twee in vier jaar doet. Uiteindelijk heb je dan zes jaar aan studie voor vier jaar collegegeld.”