Donald Trump is vrijdag om 18:00u (Nederlandse tijd) officieel president geworden van de Verenigde Staten. Ook vicepresident Mike Pence legde de eed af en innam zijn post officieel.

De inauguratie van Trump verliep zoals gepland. Hij werd aangesproken door verschillende religieuze leiders en Amerikaanse politici. Oud-presidenten George W. Bush, Bill Clinton en Jimmy Carter waren aanwezig bij de inauguratie. Ook zijn tegenkandidaat Hillary Clinton en haar democratische tegenstander Bernie Sanders waren bij de ceremonie.

De plechtigheid

Eerst mocht Mike Pence het podium opkomen en hij werd beëdigd door een  rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof Clarence Thomas. Kort daarop werd Trump officieel benoemd door de bekende eed af te leggen. “I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.”

Daarna gaf Trump zijn eigen speech. Hij beloofde het volk dat Amerika voortaan de eerste prioriteit zal krijgen in zijn beleid. “We will make America proud again. We will make America safe again. And, yes, together, we will make America great again.” Verder riep hij op tot solidariteit en nationale trots. Na de speech kwamen nog een aantal bekende religieuze personen aan het woord. De ceremonie werd beëindigd door zangeres Jackie Evancho die het Amerikaanse volkslied zong.