In het Maxima Medisch Centrum wordt sinds kort gebruik gemaakt van de slimme deken ‘Hugsy’. Studenten van de TU Eindhoven hebben de deken ontwikkeld. Het is niet de eerste keer dat een ziekenhuis besluit gebruik te maken van een product gemaakt door studenten.

De Hugsy is bedoeld voor de afdeling Neonatologie. Op deze afdeling komen baby’s die te vroeg zijn geboren of erg ziek zijn, in een couveuse te liggen. Fysiek contact met de moeder is daardoor niet altijd mogelijk, terwijl dit voor een kind wel belangrijk is. Met de Hugsy kan dit probleem worden opgelost.

Werking
Door de deken krijgen baby’s het gevoel alsof ze bij hun moeder liggen. Het neemt namelijk de geur en hartslag van de moeder op. Hierdoor krijgt het kind toch een gevoel van geborgenheid, zonder dat de moeder daarbij hoeft te zijn.

“Geborgenheid is voor een couveusekindje erg belangrijk”, aldus Bettina van Tuijn, verpleegster op de afdeling Neonatologie in het Tweestedenziekenhuis Tilburg. “Je ziet dat bij sommige ziekenhuizen moeders niet de mogelijkheid hebben om de hele tijd bij hun kindje te zijn. Voor deze situaties is de Hugsy een prima alternatief.”

Goed idee
Het is erg belangrijk voor een baby om bij de moeder te zijn. Van Tuijn: “Het helpt een kind om zich beter te ontwikkelen. Daarbij moet gedacht worden aan eerder beginnen met drinken, een betere hartslag krijgen en sneller herstellen. Een kind kan daardoor ook eerder naar huis.”

In het TweeSteden ziekenhuis mogen de ouders bij hun baby op de kamer blijven. Hierdoor is het contact tussen moeder en kind over het algemeen al intensief. “We hebben wel eens moeders die naar huis toe gaan omdat ze bijvoorbeeld moeten zorgen voor hun andere kinderen”, zegt Van Tuijn. “Voor dit soort gevallen zouden we de Hugsy kunnen gebruiken. Al zou het apparaat natuurlijk de moeder niet helemaal kunnen vervangen.”

Gesprekken om de Hugsy te gaan gebruiken zijn in het TweeSteden ziekenhuis nog niet geweest. Binnenkort is er wel een overleg over ontwikkelingsgerichte zorg tussen ziekenhuizen in de regio. “Hierin worden ideeën en verbeteringen besproken. Als het daar op de agenda staat, kijken we of het iets is voor ons ziekenhuis en of het financieel haalbaar is”, aldus Van Tuijn.

Studenten
Van Tuijn is erg positief over de inbreng van studenten. “Ik ben wel blij met de initiatieven waar zij mee komen. Vooral studenten van de TU in Eindhoven zijn erg actief betrokken bij de zorg. Zij komen dan kijken op de afdeling en gaan op zoek naar problemen bij zowel ons als verpleegkundigen als ouders. Daar proberen ze dan iets aan te doen.”

Van Tuijn is van mening dat studenten de zorg zelfs meer kunnen verbeteren dan bedrijven. “Juist omdat studenten zelf het initiatief nemen en zelf met oplossingen komen. Verder is het natuurlijk goedkoper als je iets door studenten laat maken dan dat er een bedrijf aan te pas komt.”