Vanavond trappen FC Twente en Heracles Almelo in de Grolsch Veste de negentiende speelronde van de Eredivisie af met de 34ste editie van de Twentse derby. Gisteravond zetten de Heracles-fans de toon door het shirt met de beeltenis van FC Twente-icoon Blaise N’Kufo in het zwart-witte van Heracles te verven. Het is duidelijk dat de messen vlijmscherp geslepen zijn.

Lucas Fransen, interim-voorzitter van De Vriendenkring, de oudste supportersvereniging van FC Twente, vindt de actie van de Heracles-fans ‘te ver gaan’: ‘’Dit soort ‘voetbalhumor’ is zeker niet mijn humor. Doe mij dan maar de actie van de Twente fans, die massaal naar Almelo afreisden en rood vuurwerk afstaken. Je vernielt niks, maar humor is het wel. De supporters zetten elkaar in ieder geval op scherp. Je kan merken dat het ontzettend leeft. Zo heeft FC Twente meer dan 28.000 kaarten verkocht.

Beleving

Het is een veel voorkomend verschijnsel dat rivaliteit bij de kleinere club intenser wordt beleefd dan bij de grotere club. Volgens Fransen is dat bij Heracles en Twente niet anders: ‘’Heracles speelde jarenlang in de Jupiler League, waardoor Twente-fans nooit heel veel afkeer hadden. Veel Twentenaren noemen Heracles-fans ‘calimero’s’, ze kijken enorm op tegen de grote broer. Hoe Heracles-voorzitter Jan Smit zich gedroeg met venijnige uitspraken naar Twente toen ‘wij’ het moeilijk hadden, past absoluut niet bij het gedrag van een voorzitter. Je verwacht, zeker van een club die nog geen twintig kilometer verderop zit, meer affiniteit. Mede door Smit is de rivaliteit vanuit de Twente-kant enorm aangewakkerd.’’
Ramon Zomer speelde als geboren Almeloër ruim tweehonderd wedstrijden en kwam in zijn loopbaan uit voor zowel FC Twente als Heracles Almelo. Zodoende maakte hij beide supportersgroepen van dichtbij mee: ‘’Vooral één dag voor de wedstrijd merk je wel dat het extra leeft. Zo wordt er bij de training vuurwerk afgestoken en zijn er altijd meer supporters op de club. Tijdens de wedstrijd is er meer lawaai in het stadion en wordt er over en weer gezongen. De rivaliteit is dus zeker te merken.’’

Reacties

De 33-jarige gestopte Zomer moest in november 2016 door slepende blessures gedwongen een punt zetten achter zijn carrière. Zomer begon bij FC Twente, maar sloot zijn carrière af bij de club uit zijn geboortestad. De reacties van de Almelose supporters waren ‘niet al te positief’: ‘’In hele nette bewoordingen werd ik wegens mijn Twente-verleden een ‘’vieze rooie’’ genoemd. Later toen de prestaties goed waren draaide de opinie, waardoor het uiteindelijk goed kwam. Vanuit het Twente-kamp waren er niet veel reacties op mijn keuze voor Heracles en ook in het stadion tijdens wedstrijden heb ik weinig gemerkt.’’

Ook buiten het veld kreeg Zomer weinig mee van de supportersgroepen. ‘’Voetballers leren één ding: niet teveel op social media kijken, maar focussen op je eigen wedstrijd. Toen ik jong was kreeg ik meer van de buitenwereld mee, maar naarmate je ouder wordt kijk je er minder naar en doe je je eigen ding. Zo kan je ook de derby benaderen als een normale wedstrijd. Een normale wedstrijd wilde ik net zo graag winnen als de derby. Dan is het niet meer zo belangrijk hoe iemand anders erover denkt of het beleeft.’’
Het ‘calimerogevoel’ van Heracles-supporters dat Fransen beschreef, herkent Zomer niet. ‘’Toen Heracles in 2005 promoveerde, was de wedstrijd specialer. Heracles speelt nu al twaalf jaar in de Eredivisie, de wedstrijdresultaten komen steeds dichter bij elkaar, waardoor de wedstrijd als ‘normaler’ wordt beschouwd.’’

Wedstrijd

Over de wedstrijd van vanavond hebben Fransen en Zomer uiteenlopende gedachtes. Fransen spreekt over een ‘’te groot kwaliteitsverschil, waardoor FC Twente eenvoudig zou moeten kunnen winnen’’, terwijl Zomer een ‘’gelijk opgaande wedstrijd’’ verwacht, met als eindresultaat een gelijkspel.
Extra spanning hebben beide heren in ieder geval nauwelijks. Zomer: ‘’Heracles heeft mijn voorkeur. Drie maanden geleden zat ik nog met die jongens in dezelfde kleedkamer, waardoor het meer voelt als ‘mijn’ team.’’ Fransen heeft zelf de emotie rondom de derby niet, maar kan zich goed inleven in zijn medefans. ‘’Ik heb niet het gevoel dat ‘we’ Heracles extra moeten inpakken. Eigenlijk heb ik meer een afkeer naar de supporters van Heracles dan naar bijvoorbeeld de voetballers. Die pakken we toch wel in.’’