Striptekenaar Jan Kruis is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Kruis was al enige tijd ziek en overleed in zijn woonplaats Mantinge, Drenthe. Wie is er niet opgegroeid met de bekende stripverhalen van Jan Jans en de Kinderen?

De Rotterdammer tekende bijna twaalf jaar lang voor de Libelle. Waar hij wekelijks Jan Jans en de Kinderen in publiceerde. In de strip staat het dagelijks leven van het gezin centraal. De vader, moeder en drie kinderen vormen het gezin met natuurlijk de huisdieren, vrienden en familie erbij. Kruis bedacht en tekende in het begin alles zelf, maar later kleurde zijn vrouw Els alles in.

Wim Meuldijk

Voordat hij voor de Libelle tekende, was hij al veel langer bezig met het maken van stripverhalen. Op zijn elfde begon hij zijn carrière bij scenarioschrijver en stripauteur Wim Meuldijk in de laatste jaren van de  Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg les van Meuldijk voor twee gulden vijftig per uur. Oftewel €1,36.

Sjors en Sjimmie

Toen Kruis ging studeren koos hij voor de Academie voor Beeldende Kunsten en ging de reclamekant op. Hij begon onder meer te werken bij het jeugdblad van Shell, Olidin. Hij besloot zich uiteindelijk meer te focussen op het striptekenen. En in 1969 tekende en schreef hij een stripalbum van Sjors en Sjimmie. Een jaar later kwam er nog een stripalbum. In datzelfde jaar verscheen ook de eerste Jan Jans en de Kinderen in de Libelle. En dat bleek een groot succes te zijn. Het verhaal van Jan Jans en de Kinderen verwees vaak naar Kruis’ eigen gezinsleven.

Naast het maken van Jan Jans en de Kinderen werkte hij als illustrator. De striptekenaar ging in 1999 met pensioen. Hij droeg zijn werk over naar Studio Jan Kruis waar een groep tekenaars verder ging met zijn werk. Maar stoppen met zijn werk deed hij niet helemaal. Hij schreef nog twee stripboeken voor de Leprastichting waar Jan Jans en de Kinderen naar Mozambique en Suriname gingen. In 2009 ontving hij de Marten Toonderprijs, een prijs voor striptekenaars die bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse cultuur.

Hans Hartgers

Stripboekfanaat en eigenaar van stripwebshop ‘De Strip-Aap’ Hans Hartgers vindt ook dat Kruis veel voor de stripwereld heeft betekent. “Hij heeft strips bij een groot publiek bekend gemaakt. Met name ook bij vrouwen.” Jan Jans en de Kinderen wordt dan ook nog veel bij hun verkocht.