Gezond eten, voor je lichaam zorgen en sporten. Het zijn allemaal goede voornemens, maar soms kun je er te ver in gaan. Zo ver als Sanne: zij werd ziek.

Sanne van Harem* (21), ex-orthorexiapatiënt, beschrijft de eetstoornis als een dieet die na een tijd haar leven overnam. Zij merkte dat het echt niet goed zat toen zij bij haar schoonouders bleef eten en per se wilde weten wat zij per gerecht binnenkreeg. Van Harems moeder confronteerde haar nadat zij dit hoorde. Sanne moest naar de dokter.

Eetstoornis

Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis waarbij je te fanatiek bezig bent met gezond eten. Je wilt dan niets anders meer, waardoor je eetpatroon nogal eenzijdig kan zijn en je vervolgens te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Volgens voedingscentrum.nl zijn de oorzaken vooral psychisch, maar de erfelijke aanleg en de omgevingsfactoren spelen ook een rol.

Tally Zangy, voedingsdeskundige van Nutri-help, denkt dat deze eetstoornis ontstaat uit de hype gezond eten en fit zijn. Toch blijkt deze ziekte makkelijker te behandelen, omdat mensen juist graag gezond willen eten, maar het niet goed aanpakken. Echter blijft het een eetstoornis en zal dit ‘op de loer’ blijven gedurende je leven, je moet dus niet té makkelijk hiermee omgaan.

Behandeling

Nadat zij bij de huisarts was geweest ging het allemaal heel snel. Van Harem werd doorverwezen naar de psycholoog, waar zij allerlei testjes moest doen over haar eigenwaarde. Uiteindelijk kreeg de jonge vrouw de diagnose orthorexia en werd vervolgens begeleid door een diëtiste.

Van Harem denkt dat deze ziekte is ontstaan door de hype ‘fitgirl’. Sanne volgde namelijk verschillende foodblogs waar zij een voorbeeld aan nam, alleen kreeg zij nooit het gevoel het net zo goed te doen als op de vlogs. Als eindresultaat: orthorexia.

Nu, de dag van vandaag vindt de jonge vrouw het nog steeds moeilijk zich aan het daadwerkelijke gezonde dieet te houden, maar zit op het juiste pad. “Voornemens zijn leuk en aardig, alleen doe het met mate en kijk niet teveel naar anderen.”

*Sanne van Harem is een fictieve naam, maar wel bekend op de redactie.