De Nederlandse overheid is niet goed genoeg beveiligd tegen cyberaanvallen uit bijvoorbeeld China en Rusland. Dat stelt de militaire inlichtingendienst MIVD. Ze zijn op zoek naar de ‘whizzkids’ van deze generatie om ze te helpen in deze strijd.

In 2015 bleek dat er 293 meldingen van cyberaanvallen op overheidsinstanties waren binnengekomen bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Erik de Jong van netwerkbeveiligingsbedrijf FOX-IT geeft aan dat de dreiging uit China en Rusland serieus te noemen is. “Spionage is het waar het in dit verhaal over gaat. Het gebeurt eigenlijk continu dat vreemde landen willen weten wat er bij ons gebeurt omdat het eventueel tegen ons gebruikt kan worden. Tegenwoordig kan het allemaal veel makkelijker omdat spionage via de computer kan”. Als voorbeeld noemt De Jong de cyberaanval op de Democratische Partij in Amerika waarbij hackers mee konden kijken in het email- en chatverkeer.

Aanval is de beste verdediging
De Jong noemt het aannemen van computer gekke jongeren, ‘whizzkids’, een kat en muisspel, maar vindt het wel een goed idee dat de MIVD dit doet. “Als je je wilt verdedigen, moet je daar wel slimme mensen tegenover zetten. Wat in ieder geval geen zin heeft is het inzetten van technische middelen. Je hebt slimme analisten nodig die aanvallend kunnen denken.”

ICT-student Jorrit Ligtvoet vindt het ook een goed idee dat de MIVD dit van plan is. Hij zegt ook dat het verstandig is om jonge of pas net afgestudeerde specialisten aan te nemen. “Zij hebben een betere kennis van de nieuwe technologieën en beveiligingsmethodes. Mij persoonlijk interesseert dit wel, werken bij defensie lijkt mij sowieso al leuker dan bijvoorbeeld een kantoorbaan. Bij Defensie werken staat ook mooi op je cv”.  Ligtvoet geeft aan dat de overheid verstandiger moet zijn bij het aannemen van analisten. “Als de overheid slim is nemen ze mensen, die ze gehackt heeft, in dienst zodat die kan helpen met het verbeteren van de beveiliging. Als is de kans niet groot dat de hackers dat doen.”