Dingco Geijtenbeek bedacht een keukengadget die bijhoudt en alarmeert wanneer een pan té lang op het vuur staat. Een product voor moeders en jongeren, maar nu vooral voor ouderen. “De vergrijzing in Nederland neemt toe en steeds meer ouderen moeten langer op zichzelf wonen”, aldus Geijtenbeek. Volgens hem zal dat in de toekomst resulteren tot meer woningbranden, want ‘koken gaat bij deze groep mensen niet altijd even soepel’. Vakgroep Brandveilig Leven staat er positief tegenover.

De brandweeracademie constateerde dat koken op de tweede plaats staat van oorzaken van fatale woningbranden, binnenshuis roken stond op een. Én het Instituut Fysieke Veiligheid voorspelt dat het aantal brandslachtoffers zal toenemen door de vergrijzing. Geijtenbeek vond dat daar iets aan gedaan moest worden en bedacht daarom een apparaatje dat het gevaar in de keuken moet voorkomen. Niet alleen voor de bejaarde, maar ook voor de drukke huismoeder of student.

“Waar rook is, is vuur”
De Stovebug is een aparte draaiknop die gemonteerd wordt op het gasfornuis. De knop houdt bij hoelang een pan op het vuur staat. Door middel van lichtjes en geluidssignalen waarschuwt het de mensen in de keuken. “Het gemiddelde kookgedrag is 25 minuten en daarna gaat het alarmsignaal af. Als iets langer op het vuur staat, wordt het gevaarlijk”, zegt Geijtenbeek. Op de vraag hoe het dan moet met een stoofpotje reageert hij lachend: “Hoe vaak maak je nu een stoofpotje?”

Stovebug Wireless
Problemen bij ouderen was de aanleiding, maar anderen hebben er ook iets aan. Bijvoorbeeld bij hectische gezinnen met kinderen is het handig voor de afgeleide moeder. In de toekomst wil Geijtenbeek een aanvullend product introduceren waarbij de knop gekoppeld is aan andere elektronische apparaten zoals smartphones. “Studenten vergeten natuurlijk ook snel een pannetje spaghetti.” Het zou zomaar eens de ‘Stovebug Wireless’ kunnen gaan heten. Dan kunnen ook kinderen of kleinkinderen aan het gasfornuis van hun oudere familieleden gekoppeld kunnen worden.

Brandweer Nederland
“Als we niets doen, zal het aantal slachtoffers exponentieel stijgen”, meent Marcel van Galen, voorzitter Vakgroep Brandveilig Leven. Volgens de voorzitter doet de overheid te weinig aan het feit dat er steeds meer ouderen langer alleen wonen. Zelf gaat de vakgroep in gesprek met ouderen over brandveiligheid en ook met brancheorganisaties die producten voor deze doelgroep maken. De Stovebug is volgens Brandveilig Leven ‘een product dat er toe zal leiden dat men bewuster gaat koken’. “Het is een mooie ontwikkeling die zichzelf nog zal moeten bewijzen”, gelooft Van Galen.