Kleiduifschieten is voor alle leeftijden. Deze sport wordt op verschillende plekken in Nederland beoefend. Bij schietbaan Trapke Op is te zien wat kleiduifschieten inhoudt.

 Door Joy Verkade en Merel Knoth

Vroeger werd er op echte duiven geschoten. Dit gebeurde om de jachttechniek te blijven oefenen buiten het jachtseizoen. In deze periode werden duiven een bedreigde diersoort en daarom is er voor gekozen om over te gaan op kleiduiven.

Kleiduif

Een standaard kleiduif is oranje en weegt 105 gram. De diameter is 11 centimeter. Het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, is klei. De klei wordt maar een of twee keer gebakken in de oven, hierdoor kunnen ze makkelijk breken. Een andere kleiduif is de Rabbit. De Rabbit is platter dan het standaard formaat.

Benodigdheden

Voor kleiduifschieten heb je een aantal spullen nodig. Allereerst heb je een geweer en kogels nodig om te kunnen schieten. Daarnaast is het belangrijk om goede gehoorbeschermers te hebben. De knal die het geweer maakt, is namelijk erg hard en daardoor zou het gehoord kunnen beschadigen.

Medaille Olympische Spelen

Kleiduifschieten wordt ook op Olympisch niveau beoefend. Op de Olympische Spelen zijn er drie verschillende onderdelen binnen kleiduifschieten. Eric Swinkels is de enige Nederlander die ooit een medaille heeft behaald. Hij won in 1976 zilver op het onderdeel Skeet.

Kleiduifschieten bij Trapke Op from De Nieuwsredactie on Vimeo.


Kaart met kleiduiflocaties