Het ijs mag dan nog wat onbetrouwbaar zijn, veel schaatsers wagen tóch een rondje. De Koninklijke Nederlandse Schaatsbond adviseert hen om een helm te dragen, omdat ze steeds meer ongevallen met hoofdletsel zien. Neuroloog Edo Arnoldus van het Tilburgse ETZ TweeSteden-ziekenhuis vindt dit een verstandige keuze. “Het vangt toch een deel van de klap op.”

Arnoldus denkt dat bij elke sport waarbij je kunt vallen op een harde ondergrond een helm nuttig is. “Een helm absorbeert een deel van die energie, dus de klap die wordt doorgegeven is minder stevig. Dat betekent dat het best een goede bescherming biedt, maar het wil niet zeggen dat je dan níks meer kunt krijgen’’, laat hij nadrukkelijk weten.

Verlammingsverschijnselen
Wanneer je valt op een harde ondergrond dan wordt de klap doorgegeven via de schedel naar de hersenen. Dit kan leiden dan tot een hersenschudding. “Als je een ernstige hersenschudding hebt, dan kun je een kleine bloeding in de hersenen krijgen, waardoor je verlammingsverschijnselen op kunt lopen. Als het helemáál tegenzit kun je in coma raken, nóg erger.”

Verstandig rijden
“Je moet zorgen dat je niet valt, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.’’ Bij het kunstschaatsen, waar de helm – net als op natuurijs – weinig te zien  is, zijn vaak wel aparte delen voor langzame en snelle schaatsers. ‘’Hierdoor maak je de kans op een botsing al kleiner. Als je verstandig rijdt en botsingen vermijdt, val je minder vaak” Qua bescherming is er geen andere kleding die je hersenen beschermen. Tóch maar een helm dragen dus.