Floortje Dessing is gisteren door Broadcast Magazine (BM) uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2016. Van de 26 keren dat de prijs is uitgereikt, is Dessing de vierde vrouw die hem heeft mogen ontvangen. Hoe de jury – bestaande uit vijf personen, zowel mannen als vrouwen – aan hun shortlist met genomineerden tot aan de keuze van de winnaar/winnares komt, wordt verteld door Jeroen te Nuijl, hoofdredacteur van BM.

Hoe worden de genomineerden voor de prijs gekozen?

Er wordt een lijstje met namen gemaakt door de juryleden, dat uiteindelijk een shortlist wordt. Door middel van argumenten overtuigen we elkaar waarom we vinden dat bepaalde namen op die shortlist thuishoren. Soms zijn we hier snel uit, soms duurt het iets langer. We zijn het aan eind in ieder geval unaniem eens over de drie a vier personen die eindigen op de shortlist.

Hoe wordt de winnaar geselecteerd?

De winnaar selecteren gebeurt in principe met een beetje gezond verstand. Dit is heel moeilijk, maar uiteindelijk zijn er genoeg doorslaggevende argumenten. We letten er wel op dat er een balans blijft tussen commerciële en publieke omroepen. Als er vorig jaar iemand gewonnen heeft die bijvoorbeeld presenteert voor een commerciële omroep, proberen we de prijs het jaar erna uit te reiken aan iemand die werkt voor een publieke omroep. Bij een winnaar kan het gaan om de successen die hij of zij het afgelopen jaar bereikt heeft, maar het kan ook gaan om de succes die in de gehele loopbaan zijn bereikt, verspreid over verschillende jaren. In dat geval verdient diegene de prijs gewoon, ondanks dat het niet per se over het voorgaande jaar gaat.

Waarom zijn er niet twee omroepprijzen, voor man en vrouw?

Omdat wij voorheen geen onderscheid wilden maken tussen mannen en vrouwen. We denken er wel over na om als extra prijs een Mediatalent van het jaar te benoemen. Eigenlijk zijn twee aparte prijzen voor Omroepman en Omroepvrouw van het Jaar wel een aardige gedachte. Misschien dat ik dat toch nog maar eens moet voorstellen.