Een auto aan de verkeerde kant van de weg in Spanje, leidde vorig jaar januari tot een ongeluk. Hier raakte zes wielrenners van de wielerploeg Giant Alpecin bij betrokken. Hoe gaat het nu, een jaar later, met deze ploeg en wat voor impact heeft deze gebeurtenis op de renners gehad? Hiervoor sprak de nieuwsredactie met ploegarts Anko Boelens en sportjournalist Arwin Willemsen.

De Engelse bestuurder reed in januari 2016 in op de groep renners, die zij-aan-zij fietsten. Volgens Anko Boelens, de sportarts van het team, heeft dit een grote impact gehad op de sporters: “Dit ongeluk was heftig en heeft heel het team beïnvloed, ook de renners die niet bij het ongeluk betrokken waren. In tijden van crisis komt men echter dichter bij elkaar. Dat was ook het geval bij deze ploeg.”

Grote impact
Tientallen fans en collega’s betuigden al snel hun steun aan de aangereden renners. Alle zes moesten naar het ziekenhuis. Door fysieke klachten zijn ze langere tijd afwezig geweest. Een van de renners had een gebroken arm en een andere heeft zware kneuzingen en schaafwonden. Kopman John Degenkolb was een van de zwaarst getroffen renners. “Door de drie maanden durende afwezigheid van de kopman won de ploeg weinig wedstrijden”, vertelt sportjournalist Arwin Willemsen. Ook hij heeft het gevoel dat dit ongeluk grote impact heeft gehad op het zestal en de rest van de ploeg: “Als team ben je altijd samen. De ploeg heeft dit moeten verwerken, maar heeft het ondertussen een plekje gegeven.”

Angst
Vallen is een van de grootste angsten van een wielrenner, toch maakt iedere renner dit mee in zijn carrière. “Natuurlijk is dit ongeluk heftiger dan zomaar een valpartij. Deze ploeg werd geheel onverwachts geraakt door een voertuig, het is logisch dat ze er soms nog mee in hun hoofd zitten”, aldus Willemsen. Boelens is van mening dat er nog steeds angst heerst onder de renners: “Zij dragen dit voor de rest van hun leven met zich mee. Er bestaat nog steeds angst alleen niet iedereen praat hierover.” Volgens hem beseffen de renners nu pas hoeveel geluk ze hebben gehad: “De renners beseffen sinds het ongeluk hoe kwetsbaar ze zijn en hoe gevaarlijk hun beroep eigenlijk is. Sommigen van deze renners hebben een vrouw en kinderen, dan komt dat besef nog harder aan”, vertelt de Sportarts.

Een jaar later
Het gaat nu, een jaar later, goed met de ploeg. Sinds begin dit jaar heeft het team een nieuwe sponsor: Sunweb. Voormalig kopman Degenkolb heeft de ploeg verlaten, maar dit heeft volgens Willemsen niks te maken met het ongeluk. Het team heeft ook nieuwe talenten mogen verwelkomen, waaronder de Australiër Michael Matthews. Het ziet er positief uit voor de ploeg. Toch denkt Boelens nog vaak terug: “De gevolgen van het ongeluk zijn nog steeds te merken, vooral op individueel niveau. Het gaat hier dan om blessures en psychologische klachten. We zijn er met de ploeg echter goed doorheen gekomen, op sportief vlak helaas wat minder, maar dat is niet het belangrijkste.”