Jongeren en hun mobiele telefoon, ze gaan hand in hand. Het gaat zelfs zo ver dat Pep Guardiola, coach van Manchester City, wifi en 3g blokkeert bij trainingen en wedstrijden. Is dat nodig of moeten coaches de telefoon gedogen? Volgens sportpsycholoog Wim Keizer is een middenweg de oplossing.

“Als psycholoog ben ik tegen verbieden maar juist voor gedragsverandering. Spelers moeten zichzelf regels voorschotelen en zich daaraan houden, dat zou iedere professional moeten kunnen. Ze hoeven niet ineens te gaan scrabbelen, maar bijvoorbeeld de telefoon niet meenemen in de achterzak het veld op, is wel het minste dat je kunt doen,” aldus Keizer.

Sterke communicatie, sterk team

Spelers die bevriend zijn appen met elkaar in de kleedkamer. Volgens Keizer doen ze dat omdat er een pijnlijke stilte heerst. “Als ze hun telefoon zouden gebruiken om muziek te luisteren, zie ik daar geen probleem in. Berichtjes sturen of checken vlak voor een wedstrijd, is dodelijk. Een uur voor de wedstrijd kan dat toch ook? Een sterke communicatie moet er zijn om het team sterker te maken.”

Pijnlijke stilte

Niet alleen in de kleedkamers heerst die pijnlijke stilte, ook tijdens de lunch. “Zelfs dan ligt de telefoon standaard naast het bord. Dat is lastig te veranderen want het is een groot onderdeel van het dagelijks leven.” Je moet jezelf rust gunnen, vindt Keizer, want alleen dan kunnen je hersenen hun werk doen tijdens de sportprestatie. Mensen zijn groepsdieren en als je iets met zijn allen afspreekt, volgt iedereen elkaar beweert Keizer.

Eigen afspraken

Ook op Hollandse bodem wordt er met regels geëxperimenteerd. Philip Cocu, coach van PSV, laat zijn team zelf bepalen op welke momenten ze hun telefoon mogen gebruiken. “Afspraken die uit de groep komen, zijn altijd de beste. De jongens zitten alleen vaak niet op één lijn. De oudere jongens zullen eerder zeggen dat de telefoon uitgaat, dan de jongeren.”

Argentijnse spelers op hun telefoon. Gezelliger wordt het er niet op.