Eindhoven trekt ieder jaar steeds meer studenten naar de stad toe. De gemeente heeft aangekondigd om in vijf jaar tijd 3500 nieuwe huurwoningen te bouwen. Dit geeft studenten de kans om na de studie gemakkelijker een vast plekje in Eindhoven te vinden.

Op dit moment studeren er zo’n 15.000 studenten op de hogere scholen en universiteit van Eindhoven. Ongeveer 7500 hiervan zijn tussen de 22 en 27 jaar en zullen binnenkort afstuderen.

Volgens René van den Nieuwenhof, woordvoerder gemeente Eindhoven, heeft Eindhoven in haar plannen aangegeven een stad te zijn die wil en gaat groeien. “Onderwijsinstellingen en bedrijfsleven doen hun best om opleidingen en arbeidsplaatsen goed op elkaar te laten aansluiten. Eindhoven in het algemeen werkt aan haar aantrekkelijkheid voor starters op de arbeidsmarkt en daarom is het een logische aanname dat er meer studenten in de stad of regio blijven hangen na hun studie dan voorheen. De groeiende economie van Eindhoven draagt hier uiteraard stevig aan bij.”

De goedkope en betaalbare woningen moeten ook zeker meegroeien volgens de woordvoerder. “Nieuwkomers en instroom zijn niet alleen hoge inkomens, maar ook mensen met een bescheiden inkomen die aanspraak willen doen op een huurwoning.” Behalve bouwen voor de groei van de stad, kent Eindhoven ook nog steeds wachtlijsten voor het huren van een woning. “Het is belangrijk een betere verhouding vraag-aanbod te krijgen. We hebben de indruk dat de huizenprijzen in Eindhoven redelijk zijn, zeker in verhouding met andere grote steden. Desondanks is het voor lage middeninkomens lastig aan een woning te komen.”

De 3500 aangekondigde huurwoningen zullen met name binnen de rondweg gebouwd worden en deels in het centrum, bijvoorbeeld Strijp-S. Ook voor een nieuwe ontwikkeling als Stationsomgeving Zuid is bepaald door de gemeente dat minimaal 10 procent sociale woningbouw moet zijn.