Het beruchte vakantiepark Fort Oranje, dat vaak in het nieuws kwam vanwege criminaliteit, wordt de komende tijd scherp in de gaten gehouden door de overheid. De overheidsorganisatie Taskforce Brabant Zeeland gaat zich richten op criminaliteit op vervallen vakantieparken en richt zich ook op Fort Oranje. De Nieuwsredactie vroeg zich af hoe erg het nu echt gesteld is met dit omstreden recreatiepark.

De Taskforce is een organisatie die zich inzet om georganiseerde criminaliteit aan te pakken en terug te dringen. De voorlichter van Taskforce geeft aan dat ze niet inhoudelijk in kan gaan op de resultaten van het onderzoek dat loopt naar het park. Wel bevestigt ze dat er veel problemen zijn op het park en dat er spraken is van verscherpt toezicht. “Op 17 januari was er nog een grootschalige inval op Fort Oranje door politie, douane en de gemeente.” Bij eerdere controles is een hennepkwekerij aangetroffen en zijn er verschillende boetes uitgeschreven.

Het park wordt door verschillende media beschreven als een broeinest van criminaliteit. Het bestuur van het Fort Oranje noemt de media en de gemeente juist een stelletje leugenaars en heeft een voelbare afkeer ontwikkeld tegen hen. Dit liet eigenaar Jan Engel duidelijk blijken tijdens een bezoek aan het park. Volgens Engel schrijven de media enkel over de negatieve gebeurtenissen en is het nieuws dat wordt gebracht onwaar of verdraait.

Met het vingertje wijzen

Achter de gevel van een oude boerderij, bespoten met graffiti en met wegrottende kozijnen, is het kleine kantoortje van de eigenaar van recreatiepark Fort Oranje. Genietend van een vers gedraaid shaggie, vertelt Jan Engel over de vooruitgang die Fort Oranje de afgelopen maanden heeft gemaakt. “De media fotograferen enkel de vervallen chaletjes, sommige foto’s die ze publiceren zijn al zeker tien jaar oud. Jimmy, de beheerder van het park, zal jullie zo wel laten zien dat het echt niet zo erg is als de gemeente en pers het doen lijken.” Volgens Engel probeert de gemeente het park al lange tijd te sluiten. Dit willen ze volgens hem voor elkaar krijgen door moedwillig criminelen een woning op het park aan te bieden. “Ze doen dat zonder enige vorm van hulp te bieden aan de bewoners met een moeilijke achtergrond. Hierdoor laat de gemeente de situatie bewust escaleren,” aldus Engel.

Dit ontkent de gemeente. De woordvoerder van de gemeente Zundert, Nicolette Bovenhorst, geeft aan dat er door de gemeente geen mensen zijn geplaatst op het park. “De gemeente heeft het beleid waarin geen enkel persoon verwezen wordt naar Fort Oranje. Dit heeft de gemeente Zundert in het verleden ook nooit gedaan.”

Op het park

Voorbij de slagboom die de weg naar het terrein verspert, ligt de grond bezaaid met lege blikjes bier, plastic flesjes, oude kleding en ander zwerfafval. Toch is er een groot contrast waarneembaar tussen de woningen. Naast een volledig uitgebrand chaletje staat een keurig uitziende woonwagen met een flinke voortuin waarin drie Duitse Herdershonden luid blaffend rondlopen. Even verderop staat een half in elkaar gezakt chaletje naast een woonwagen met een grootte van een normaal huis in de binnenstad van Tilburg, keurig onderhouden en zonder een vuiltje in de voortuin.

De zure blik van een bewoner die voorbij loopt, geeft nog eens aan dat de bewoners niet enthousiast worden van een bezoek van de pers. Een van de bewoners vraagt: “Wat moet dat hier?” Hierop antwoord de beheerder Jimmy van de Bleek met: “Ja die komen even wat foto’s maken.”

Van de Bleek geeft eerlijk toe dat er verschillende delen bestaan die nodig aan renovatie toe zijn. Dat bepaalde delen verpaupert zijn, ontkent hij daarmee niet. De reden van het grote aantal leegstaande chaletjes valt volgens de beheerder te wijten aan de negatieve publiciteit en de economische crisis. “Er zijn de laatste tijd veel mensen vertrokken zonder iets van zich te laten horen. Wij zitten nu met de achtergelaten woningen die we moeten slopen.” De terreinbeheerder is ervan overtuigd dat er veel gebeurt op het park. “Wij zijn iedere dag bezig met het slopen, opruimen en opbouwen van chaletjes. Het is alleen lastig om het park direct perfect te hebben. Dit omdat we maar met weinig man werkzaam zijn.” Ook spelen de hoge kosten volgens Van de Bleek een rol. Volgens hem kost het puinruimen en het verwerken van het afval het park maandelijks veertigduizend euro.

Fotografie: Kelly Rademakers

Criminaliteit

Het afgebrande chaletje is volgens de werknemer van Engel ‘waarschijnlijk’ de schuld van de gemeente. “We hebben de afgelopen tijd veel last gehad van brandstichting.” Een chalet werd volgens Van de Bleek tijdelijk bewoond door een net uitziende vrouw. Echter stond het chaletje, volgens de beheerder, nadat de vrouw was ingetrokken al binnen acht uur in de fik. “Waxinelichtjes zegt de gemeente. Van de vrouw hebben we nooit meer iets gehoord. Dit kan geen toeval zijn, het zal me niet verbazen als de vrouw bij de gemeente werkte en opdracht had gekregen om ons te treiteren met dit soort acties.” Ook vertelt Van de Bleek dat een andere pyromaan duidelijk is te zien op beveiligingsbeelden. “We weten wie het is, zelfs zijn volledige naam. Hij is werkzaam bij de gemeente. Toch doet de gemeente niks.”

Dat er de afgelopen tijd sprake is geweest van criminaliteit wordt bij Fort Oranje niet ontkent. “Ik heb vaak zat rotzooi opgeruimd, dan weet je wel wat ik bedoel.” Hiermee doelt de terreinbeheerder vermoedelijk op drugs. Toch wil Van de Bleek even gezegd hebben dat het vroeger zo was, maar tegenwoordig niet meer. “Mensen proberen hier een normaal leven op te bouwen. De meeste bewoners hebben gewoon een baan.”

Fort Oranje geen recreatiepark

De woordvoerder van de gemeente geeft aan dat het Fort Oranje een recreatiepark moet zijn. Volgens de gemeente Zundert is daar op dit moment absoluut geen sprake van. Dit omdat er veel permanente bewoners zijn. “Fort Oranje moet zorgen dat het weer een recreatiepark wordt. Als dit niet verandert, dan ziet de gemeente geen toekomst in het park.”

Door: Kelly Rademakers en Coen van Loon