Foto’s: KNVB/Media

De kwartfinales van de KNVB-Beker vinden deze week plaats. Voor de clubs een strijd om een plek in de halve finale, voor de KNVB een kans om opnieuw te experimenteren met het gebruik van de videoscheidsrechter.

De videoscheidsrechter kijkt de wedstrijd vanuit een bus buiten het stadion. Hij kan de beelden meerdere keren en van verschillende camerastandpunten bekijken, en op basis daarvan de scheidsrechter waar nodig aanvullen. “Het is een goede ontwikkeling”, vindt scheidsrechter Jochem Kamphuis. “Voetbal is ontzettend snel en in sommige situaties ben je als scheidsrechters erg afhankelijk van waar je staat of hoe je ertegenaan kijkt. Dan is het natuurlijk mooi dat er iemand meekijkt die alle camerahoeken ter beschikking heeft.”

“Het is een hele andere rol dan die van scheidsrechter”, zegt Kamphuis. Hij staat vanavond tijdens het duel FC Utrecht – Cambuur Leeuwarden collega Pol van Boekel bij als videoscheidsrechter. “Je zit in een bus en hebt verschillende schermen tot je beschikking. Naast je zit een operator die de juiste beelden voor je klaar zet. Het is mooi dat je op die manier vaker tot een juiste beslissing kan komen.”

Gisteren was er al een videoscheidsrechter aanwezig bij de wedstrijd FC Volendam – Sparta, maar deze heeft uiteindelijk de wedstrijd niet beïnvloed. “In principe gebruik je de videoscheidsrechter zo min mogelijk, met een maximaal resultaat. Het is niet de bedoeling dat de video-arbitrage meerdere keren in een wedstrijd het spel stil legt; het gaat alleen om cruciale momenten.”

Eerder dit seizoen werd er al geëxperimenteerd met de videoscheidsrechter bij de wedstrijden Ajax – Willem II en Feyenoord – FC Oss. In de kwartfinalewedstrijden wordt daar ook nog de on-field-review aan toegevoegd; de scheidsrechter krijgt de mogelijkheid om langs de kant de beelden terug te kijken. “We zijn in Nederland flink aan het testen. Het is altijd goed om te kijken hoe je het spel kan laten ontwikkelen.”