Sexting. Steeds meer mensen en steeds jongere mensen doen hier aan. Seksueel getinte berichten, spraakberichten, foto’s of video’s versturen. Dit kan ernstige gevolgen hebben als het verspreid wordt op social media. Maar waarom nemen mensen dan toch dat risico?

 Het advies dat seksuoloog Christa Betz zou willen geven, is dat het altijd link is om naaktfoto’s of –video’s te versturen. “Ook al heb je een relatie. Als je uit elkaar gaat kan er sprake zijn van jaloezie en wraak en dan kunnen mensen wel eens dingen doen die je nooit verwacht had.” Betz heeft zelf jongeren in haar praktijk gehad van wie naaktfoto’s verspreid zijn op internet. Dit heeft als gevolg dat je geen vertrouwen meer hebt in anderen, maar vooral dat je je verschrikkelijk schaamt voor jezelf. Ook raadt de seksuoloog ouders aan om hun kinderen in de gaten te houden. Je moet weten waar ze mee bezig zijn. “Op social media is niets onschuldig”

Sexting is volgens Betz ontstaan doordat de mogelijkheden met internet tegenwoordig divers zijn. “Maar daarnaast is het een hype. Mensen willen zichzelf op een bepaalde manier neerzetten en denken niet verder dan dat. Zeker niet als ze in een bepaalde ‘mood’ zijn.” Ook is het vertrouwen in de ander misschien te groot. Betz omschrijft dit als een beetje onnozel. “Dit is geen dommigheid, maar mensen zijn naïef en willen erbij horen.”

Dit gaat niet per definitie over jongeren. Ook volwassenen doen aan sexting. Denk bijvoorbeeld maar aan sekssites waarop je je kan aanmelden als je opzoek bent naar bepaalde ‘vibes’. Ook kunnen er lange-afstandsrelaties ontstaan tussen mensen, waarbij je elkaar nog nooit gezien hebt. “In dat geval moet je heel veel vertrouwen hebben in de ander als je bijvoorbeeld een naaktfoto wilt versturen”, zegt Betz. Sexting in een relatie kan op twee manieren uitpakken. “Vaak zit je hetzelfde in je relatie en dan kan sexting voor extra spanning zorgen. In principe is het niet anders dan vroeger. Toen verstuurde je brieven met daarin je seksuele verlangens, nu zijn het WhatsAppjes.”